Ivanjdansko sabranje u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice

Autor: uzice.rs
05. Jul 2024
Ivanjdansko sabranje u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice

U nedelju 7. jula na praznik Ivanjdan u porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu, nakon Svete liturgije koja počinje u 8.30 časova, od 10 časova biće priređen kulturno – umetnički program u organizaciji Udruženja za očuvanje gusala i narodne tradicije “Pravo u žicu”, pod nazivom “Ivanjdansko sabranje”. Ovaj festival je finansijski podržan sredstvima iz budžeta grada Užica, preko konkursa za sufinansiranje kulturnih događaja i festivala, koji raspisuje Gradski kulturni centar.

Prema rečima Ivane Ivanović, predsednice Udruženja “Pravo u žicu”, udruženje će po prvi put proslaviti i svoju krsnu slavu u okviru ove manifestacije.

“Pored gusala koje afirmišemo mi ćemo i slavu obeležiti kroz festivalski koncept. U muzičkom delu programa učestvuje narodni guslar Saša Laketić, guslari iz društva “Rade Jamina” iz Višegrada, pevačka grupa “Dud” i Etno sekcija iz Požege, koje funkcionišu u okviru udruženja. Naš partner je i Pravoslavno sportsko udruženje “Sveta Srbija”. Biće ovo prilika da pored gusala kroz zanimljiv program prikažemo našu tradiciju i običaje, pa pozivam sve sugrađane da u nedelju 7. jula zajedno obeležimo veliki praznik, slavu udruženja i otpočnemo manifestaciju, koja će nadamo se postati tradicionalna, naglasila je Ivanović.

Protojerej stravrofor Ivan Despić, starešina Crkve u Krčagovu, takođe je pozvao Užičane na sabranje.

“Svetog Jovana slavimo četiri puta u godini, a slavlje ćemo početi večernjom službom u subotu. U nedelju sledi jutarnja služba a onda sa početkom u 8.30 časova i Sveta liturgija. Kroz celu službu slavimo ime Božije, a kasnije se sabiramo i imamo trpezu ljubavi i kulturno umetnički program, koji će početi u 10 časova”.

Istakavši dobru saradnju sa Udruženjem “Pravo u žicu”, Filip Baralić direktor Gradskog kulturnog centra, naglasio je da je ovo jedan od 10 programa koji će biti sufinansirani ove godine, kroz tradicionalni konkurs ustanove za te sadržaje. Užičane je pozvao da isprate i ostale događaje u Gradskom kulturnom centru narednih dana.

“U letnjoj bašti nastavlja se akustično krstarenje četvrtkom ovoga puta uz Nenada Milivojevića i Đorđa Bojovića. Pripremamo se uveliko i za MOSI naredne nedelje, gde je GKC podrška propratnim sadržajima, od izložbi fotografija, projekcija filmova posvećenih sportistima, do zabavnih sadržaja . Pored četiri velika koncerta na Trgu partizana u GKC su planirani nastupi lokalnih bendova”.

Baralić podseća i da od 15. jula kreću programi za decu, pa će i ove sezone biti održana letnja škola robotike.

Fotografije u tekstu preuzeta sa www.uzice.rs