Iz policije podsećaju da je zabranjena upotreba pirotehnike

30. Decembar 2019
Iz policije podsećaju da je zabranjena upotreba pirotehnike

Policijska uprava u Užicu apeluje na građane da tokom predstojećih praznika ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih osoba niti na mestima koja za to nisu predviđena, kao što su pijace i ulične tezge. Iz PU Užice podsećaju da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Takođe, izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se podseća u saopštenju, usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, kao i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Ovlašćena službena lica u Užicu aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava.

Fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biće sankcionisana u skladu sa zakonom, kao i da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta, navode iz PU Užice.