Izlečiv ako se otkrije na vreme!

15. Maj 2016
Izlečiv ako se otkrije na vreme!

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje 500 novoobolelih od malignog melanoma, dok veliki broj njih nažalost umre u prvih godinu dana. Prilikom pregleda obratite pažnju na nepravilnosti, ili lezije, koje se javljaju na površini kože ili ispod nje. Obično su znak starenja i bezopasne su, ali u nekim slučajevima mogu ukazivati na maligni melanom na koži.

Svetski dan borbe protiv melanoma obeležen je i u Srbiji pod sloganom “Danas je melanom izlečiv” sa ciljem da se podigne svest javnosti o tome.

Maligni melanom kože, najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, kao i kod onih koji se preterano izlažu UV zračenju, bilo da je reč o sunčanju ili boravku u solarijumu.

Na našoj koži se oslikava celokupno stanje organizma, jer je ona povezana i s drugim organima – često nam signalizira da nam je zdravlje narušeno, te da se što pre javimo lekaru.

Ljudi koji u nekom trenutku primete promene na koži – u velikom broju slučajeva misle da su one bezopasne i prolazne.Odlazak kod dermatologa odlažu zbog posla ili drugih obaveza, očekujući da će signali koje im koža šalje brzo proći. Međutim, nije uvek tako, a pojedine promene mogu upozoravati na maligni melanom – najopasniji oblik raka kože koji može uzrokovati smrt ukoliko se ne reaguje na vreme.

 

Prilikom pregleda obratite pažnju na nepravilnosti, ili lezije, koje se javljaju na površini kože ili ispod nje. Obično su znak starenja i bezopasne su, ali u nekim slučajevima mogu ukazivati na maligni melanom na koži. Stoga je potrebno posebno obratiti pažnju na lezije koje menjaju boju, oblik ili veličinu, izgledaju drugačije od ostalih promena na koži, nepravilnih su ivica i asimetrične, prečnik im je veći od 6 mm, hrapave su, svrbe, krvare ili vlaže, imaju pertast izgled ili izgledaju kao ranice koje sporo ili nikako ne zarastaju.

Maligni melanom više ili manje nekontrolisano raste, a kasnije krvari spontano ili na najmanju traumu.

Ishrana je važan faktor u prevenciji, ali i lečenju mnogih oboljenja, pa tako i kod raka kože. Pre svega, savetuje se izbegavanje masnije hrane, posebno one koja sadrži masti životinjskog porekla. Konzumiranje slatkiša treba ograničiti, jer šećer bukvalno hrani maligni melanom, a sličan efekat imaju i kravlje mleko i mlečne prerađevine.

Hrana koju pripremate obavezno mora biti sveza, začinjena hladno-ceđenim biljnim uljima (nipošto rafinisanim, jer ona sadrže transmasti i druge štetne materije). Posebno se preporučuje konzumiranje svežeg voća i povrća organskog porekla, na kojem bi trebalo zasnivati celokupnu ishranu. Ukoliko ste ljubitelj cigareta i alkohola, pokušajte da se odreknete ovih poroka.

Svetski dan borbe protiv melanoma obeležen je i u Srbiji pod sloganom “Danas je melanom izlečiv” sa ciljem da se podigne svest javnosti o tome.

Predsednik udruženja obolelih od melanoma u Srbiji, Savo Pilipović rekao je da u zemljama gde oboleli dobijaju adekvatnu terapiju maligni melanom postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest, kao što je u našoj zemlji i dalje slučaj.

Zbog najava i obećanja Ministarstva zdravlja i RFZO da će inovativni lekovi konačno ove godine doći na pozitivnu listu, nadali smo se da ćemo Svetski dan borbe protiv melanoma moći da proslavimo, ali kako lekova i dalje nema, moći ćemo samo da ga obeležimo -rekao je Pilipović, a navodi se u saopštenju udruženja.

On je naveo da je udruženje obolelih kao najveći prioritet odredilo borbu za dostupnost terapija, a da je pojavom savremenih terapija – ciljane i imunoterapije melanom postao izlečiva bolest.

Predstavnik udruženja Stefan Kostić kaže da je melanom izlečiv u svetu i u Evropi, ali ne i u Srbiji, jer RFZO godinama nije stavio nijedan inovativni lek na pozitivnu listu, kao i da registracija lekova koju obavlja ALIMS nedopustivo duga traje.

Tek ove nedelje, nakon više od 10 meseci od odobrenja Evropske agencije za lekove, konačno je i u Srbiji odobrena registracija prve imunoterapije, neophodne za savremeno lečenje malignog melanoma prema svim svetskim vodičima -rekao je Kostić.

Kako se dodaje u saopštenju, on je zatražio od RFZO da se imunoterapija bez daljeg odlaganja omogući i pacijentima u Srbiji.