Izložbom “U skrivenoj duši grada” otvoren Žestival

Autor: uzice.rs
22. Avgust 2023
Izložbom “U skrivenoj duši grada” otvoren Žestival

“U skrivenoj duši grada”, naziv je izložbe našeg istaknutog akademskog slikara Radomira Rada Vergovića otvorene u prostoru Jokanovića kuće, kojom je počeo program 8. Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa.

“Imam zadovoljstvo da vas pozdravim u ime organizacionog odbora Žestivala i moje prve reči jesu reči zahvalnosti zato što večeras učestvujete u jednom zajedničkom poduhvatu, istakao je obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine grada Užica i predsednik Organizacionog odbora Branislav Mitrović.

“Pre osam godina u skrivenoj duši ovog grada rodila se ideja da osnujemo Žestival, rodila se iz želje da budemo bolji i da sačuvamo ono dobro u ovom gradu, koje se tokom vremena negde zagubilo i na koje smo zaboravili. Posebnu zahvalnost dugujem gospodinu Vergoviću, zato što se ovom svojom izložbom, ali i svojom celokupnim stvaralaštvom i delom svih ovih godina borio da sačuva duh dobrog starog Užica, što i jeste misija Žestivala i svih nas”.

Autora izložbe i prisutne pozdravila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, istakavši da je izložba sjajan početak još jednog „Žestivala“ koji nam iz godine u godinu otkriva skrivene ili nedovoljno promovisane kulturno – istorijske vrednosti grada.

“Videćete ih i na Vergovićevim slikama, ali i na svim ostalim, programom predviđenim sadržajima, na mestima u koja smo u prethodnih nekoliko godina ulagali značajna finansijska sredstva. Ulagali smo sa namerom da ih obnovimo i sačuvamo, ali i da postavimo nove temelje na kojima će se naš grad u budućnosti razvijati. Na tim temeljima, poštujući prošlost, stvaramo uslove za lepšu budućnost, bogatiju kulturnu i turističku ponudu. Koračamo ka još jednoj veoma značajnoj godini u kojoj ćemo novim programima i prostorima oživeti sećanja na sugrađane koji su nas zadužili i u kojoj će svaki Užičanin biti ponosan na grad u kome živi i titulu nacionalne prestonice kulture. I sigurno, ovaj festival svojim sadržajima doprineo je tome”.

Prema rečima autora izložbe Radomira Vergovića, kuće koje se nalaze na slikama zapravo su kuće onih Užičana koji su svojim radom, delom i ponašanjem uradili mnogo za Užice, Srbiju pa i šire.

“To mora da se poštuje i čuva jer ako to ne činimo onda ne poštujemo ni te ljude, ni te kuće i domove gde su odrasli i odakle su se usmerili i postali veoma uspešni”.

O delima Rada Vergovića govorila je direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović, uz posebnu zahvalnost autoru na ukazanom poverenju i dugogodišnjoj saradnji sa tom ustanovom.

Drugi dan “Žestivala” obeležiće promocija knjige Marka Popovića “Hronika jedne užičke porodice” na tvrđavi Stari grad. Početak promocije zakazan je za 19 časova a pratiće je nastup hora G.L.A.S.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs