Januarski računi za grejanje u Užicu biće “vreliji” za 17,8%

15. Decembar 2022
Januarski računi za grejanje u Užicu biće “vreliji” za 17,8%

Grejanje će od 1. januara naredne godine biti skuplje za 17,8 odsto, odlučili su članovi Gradskog veća, nakon što je JP Gradske toplane Užice podnelo više zahteva. Prema rečima direktora ovog preduzeća Branka Filipovića ovo je bio iznuđen potez, jer po njegovim tvrdnjama se više od 74 odsto rashoda odnosi na nabavku energenata.


Po metodologiji o usklađivanju cena koja proističe iz Zakona o energetici, Gradska toplana Užice je još u septembru podnela zahtev za novu cenu grejanja. Taj zahtev je usvojen sa odloženom primenom od januara sledeće godine, što u praksi znači za račune koji na naplatu dolaze u februaru. Grejanje će poskupeti za 17,8 procenata, što za prosečan stan na teritoriji grada Užica znači uvećanje od oko 1000 dinara na mesečnom računu. Svesni smo da to nije malo, ali ovo je odluka koja se odlaže više od godinu dana, naglasio je Filipović.


 

Cene energenata svakodnevno se menjaju, a i u jeku smo energetske krize. Povećanje rashoda za mazut je više od 40 procenata, za gas više od 10, a pelet 30 posto. Za struju su gotovo 100 posto povećani rashodi, a najavljeno je od januara naredne godine dodatno poskupljenje i gasa i struje tako da je ovo poskupljenje grejanja bio iznuđeni potez u cilju održavanja kvaliteta grejanja i izdržavanja grejne sezone do kraja, smatra Filipovć.

On kaže da dodatni problem predstavlja i količina energenata koja je neophodna za grejnu sezonu. Užice je neslavni rekorder u Srbiji po količini isporučenih kilovat časova sa preko 140 kilovat časova po metru kvadratnom, kako zbog konfiguracije terena tako i zbog lošeg stepena energetske efikasnosti u objektima.

Filipović nNapominje i da se čekala Uredba o energetski zaštićenom kupcu, kojom država staje iza najugroženijih kategorija stanovništva.