I javni sektor zainteresovan za program “Moja prva plata”

Autor: B.Kuzmanović
17. Novembar 2020
I javni sektor zainteresovan za program “Moja prva plata”

Sa područja Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu 229 poslodavaca su iskazala potrebu za 548 radnika kroz program Moja prva plata, ističu za naš portal iz NSZ-a, podsećajući da rok za selekciju i povezivanje poslodavaca sa kandidatima u okviru projekta “Moja prva plata” ističe sutra, 18. novembra. 

Iz ove institucije navode da su se za korišćenje ovog programa uglavnom prijavili poslodavci iz privatnog sektora i to 211 poslodavaca, ali i 18 iz javnog sektora. Što se tiče delatnosti zastupljeni su poslodavci iz svih oblasti kako iz oblasti proizvodnje, tako i iz sektora usluga, trgovine i ugosititeljstva.

Po opštinama situacija je sledeća:

Optšina Broj poslodavaca Broj traženih lica
Užice 106 254
Požega 35 96
Arilje 33 75
Bajina Bašta 30 57
Čajetina 18 40
Kosjerić 7 26

Kada su u pitanju profili budućih korisnika programa Moja prva plata, poslodavci su od ukupno iskazanih potreba tražili 30%  lica sa visokim nivoom obrazovanja, dok je 70% lica koja se potražuju sa srednjim nivoom obrazovanja.

Iz Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Užice preciziraju da su iskazane potrebe za računovođama, komercijalistima, prodavcima, pekarima, kuvarima, mesarima, ali i opereterima obrade metala i drveta, šivačima, grafičarima, bravarima i drugim radnim pozicijama.


Podsećamo da program „Moja prva plata“ podrazumeva osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad, odnosno praksu na poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad.

Program čija trajanje je 9 meseci se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa i u program se uključuju nezaposlena lica sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim licima na ime novčane naknade isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od 20 hiljada dinara za lica sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24 hiljade dinara za lica sa visokim obrazovanjem.

Takođe Nacionalna služba za zapošljavanje obračunava i uplaćuje doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom.

Iz NSZ ističu da pored navedenih iznosa novčane naknade, poslodavac može angažovanim licima isplatiti dodatna sredstva.

Inače, na evidenciji užičke službe zapošljavanja koja pokriva grad Užice i opštine Čajetina, Bajina Bašta, Požega, Arilje i Kosjerić krajem oktobra bilo je 8 445 nezaposlenih lica.

Najveći broj nezaposlenih je iz Užica 3 698, zatim u Bajinoj Bašti 1 600 i u Požegi 1 212. U opštinama Arilje i Kosjerić i Čajetina je manje od hiljadu nezaposlenih preciznije 952 odnosno 548. Najmanje nezaposlenih je u Čajetini 435.

Posmatrano u odnosu na oktobar 2019. godine kada se na evidenciji užičke filijale nalazilo 8.180 lica, zabeleženo je povećanje za 265 nezaposlenih osoba.

Ističemo da je projekat “Moja prva plata” pokrenula Vlada Srbije u cilju podsticaja zapošljavanja mladih, a da ga realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Za te namene opredeljene su u budžetu dve milijarde dinara.