Jelena Božović nagrađena na PROFEST-u

12. Septembar 2016
Jelena Božović nagrađena na PROFEST-u

Jelena Božović, dopisnica RTS-a iz Užica, osvojila je drugo mesto za reportažu „Kako je Evelin bila Evelina“, na sedmom Festivalu autorskog filma Podunavskog regiona – PROFEST, u Bačkoj Topoli. Snimatelj reportaže je Milovan Obućina, a montažer Goran Damljanović.

Nagrađena reportaža „Kako je Evelin bila Evelina“, govori o škotskoj baronesi koja je postala srpska heroina, o dami, koja je luksuz i lagodan život zamenila brigom i žrtvom za one kojima je pomoć bila potrebna. Sa srpskom vojskom u I svetskom ratu, kao bolničarka je prošla golgotu. Ostala je u Srbiji i posle oslobođenja da pomaže ranjenima, bolesnima, sirotinji i siročadi. Rodni Kingisi, i zamak Everloki, zamenila je starom zgradom u Bajinoj Bašti u kojoj je zbinula decu bez roditelja, učila ih, lečila, pa čak, i sav svoj nakit prodala da bi za njih kupila hranu i lekove. Evelin je u pesmi koju su joj Bajinobaštani spevali, postala njihova Evelina. Ljubav koja je rođena u teškim danima rata i oskudice između baronese i sirotog naroda prepričava se i danas. Evelin je, po svojoj želji i sahranjena u Bajinoj Bašti, i njen grob se sa posebnom pažnjom održava u porti gradske crkve.

Inače, na konkursnu temu „Lepota različitosti“ čiji cilj je da promoviše versku i nacionalnu teleranciju u podunavskom regionu, u kategorijama radijskih i televizijskih reportaža prispelo je 189 radova, iz četrnaest zemalja podunavskog regiona, ali i iz Španije, Australije, Ujedinjenih arapskih emirata.

Jelena Božović je Diplomirala novinarski smer na Fakultetu političkih nauka, u Beogradu, 1990.godine. U dopisništvu RTS-a u Užicu radi od 1993.godine. Urednik dopisništva bila jeu periodu od 2000.- 2014. godine.

Prvu novinarsku nagradu Božovićeva je osvojila 2007. godine na Međunarodnom festivalu PRESS VITEZ kada joj je pripala Zlatna povelja. Na istom takmičenju 2009. dobila je GRAN PRI festivala, a 2009. godine osvojila je i Zlatnu plaketu u Trebinju na festivalu „Mediteranski dani“. Na Internacionalnom festivala reportaže i medija INTEFER koji se već dve decenije održava u Apatinu, Božovićeva je čak tri puta nagrađivana. U konkurenciji 280 radova iz 20 zemalja sveta Jelena Božović je 2012. dobila diplomu boginje Nike za emisiju “Diploma za Životu”. Naredne 2013. godine pripalo joj je drugo mesto i plaketa „Zlatna Nika“ za Vreme orlova. Istu nagradu na istom festivalu osvojila je i godinu dana kasnije za priču „Kad Zaim i Marinko rade zajedno”.

Prošle godine, Jeleni su pripale dve nagrade i to Treće mesto na Festivalu autorskog filma podunavskih zemalja u Bačkoj Topoli za film „Zauvek braća“i nagrada Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu za profesionalno novinarstvo u oblasti zaštite životne sredine.