Još pet hiljada stabala za čistiji vazduh u Užicu

Autor: uzice.rs
23. Oktobar 2021
Još pet hiljada stabala za čistiji vazduh u Užicu

Na Pori je počelo pošumljavanje jedne od predviđenih pet parcela u gradu, na kojima će biti posađene sadnice crnog bora u okviru zajedničke akcije Ministarstva zaštite životne sredine i grada Užica “Udahnimo život prirodi”. Po rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, koja je saradnicima učestvovala u današnjoj akciji pošumljavanja, i ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje se realizuju u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

“Treću godinu zaredom u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine realizuje se projekat “Udahnimo život prirodi”, u okviru kog je tokom prethodne dve godine oko 36 000 stabala posađeno u užem centru grada na površini od 14 hektara. Pošumljavanje nastavljamo i ove godine i to sadnjom oko 5 hiljada stabala na pet parcela koje se nalaze na Pori, Ibiševom guvnu, Malom Zabučju, u Krčagovu i u Omladinskoj ulici.

Ovde naravno nećemo stati jer pošumljavanje jeste jedna od dugoročnih mera koju smo predvideli i koju ćemo realizovati svake godine, zajedno sa svim ostalim merama za povećanje energetske efikasnosti i unapređenje kvaliteta vazduha i zaštitu životne sredine”, zaključila je gradonačelnica.

Nada Jovičić gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam podseća da su upravo šume pluća planete, a jedno stablo zeleni respirator.

” U prilog tome govori i činjenica da jedno zdravo, odraslo stablo prikupi iz atmosfere oko 22 kg ugljen -dioksida na godišnjem nivou, a da u atmosferu isto tako emituje na godišnjem nivou onoliko kiseonika koliko je neophodno za disanje, dva odrasla čoveka. Nama je neophodno, naročito u urbanim sredinama gde je nivo kiseonika u proseku 6% niži u odnosu na ostale teritorije, potrebno je da zelene površine povećavamo iz godine u godinu i ne samo kroz projekte pošumljavanja u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine”.

Grad je inicirao akciju “16 000 stabala za 16 000 ložišta”, gde su obezbeđene i podeljene besplatne sadnice   sugrađanima da i sami rade na uvećanju zelenog pojasa na svojim privatnim parcelama. Takođe, grad učestvuje i u akciji ” Posadi svoj hlad”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.