Kako je Xiamen, a i ostatak Kine van Hubei provincije uspešno odoleo epidemiji?

28. Mart 2020
Kako je Xiamen, a i ostatak Kine van Hubei provincije uspešno odoleo epidemiji?

Teško mi je da pišem o životu tokom epidemije koronavirusa nakon dva meseca izolacije i praćenja situacije iz dana u dan, posebno dok je u ovom momentu žarište Evropa, poručuje iz Xiamen-a, Užičanka Ana Vuksanović koja poslednje tri godine predaje engleski jezik. Nije mi lako da preživljavam sve to ponovo, jednom je dovoljno, i previše. Nije mi nimalo lakše što sam pretpostavila kako će se situacija u Evropi razvijati. Sada kad je već sve viđeno i kad je svaki sistem ogoljen, nema se bogznašta novo reći.

U Xiamen (gradić ostrvo u Fujian provinciji, od oko pet miliona stanovnika preko puta Tajvana) sam se vratila 1.februara jer sam znala da ću u ovom gradu biti bezbednija nego bilo gde drugde, i nisam pogrešila, ističe ona za naš portal. Imali smo ukupno 35 zaraženih, iako je Xiamen jedna od top turističkih destinacija za celu Kinu, pa i za Wuhan, iako je grad već bio prepun turista uoči kineske Nove godine. Kako je Xiamen, a i ostatak Kine van Hubei provincije uspešno odoleo epidemiji?

Ona objašnjava da je sve postignuto tako što su odmah nakon Wuhana, sve provincije u Kini stavljene u izolaciju i da je sve stalo osim vitalnih službi. Dobijali smo 20 poruka dnevno o tome kako da se zaštitimo, da ne izlazimo iz kuće, samo ako moramo do prodavnice ili apoteke, ali ne bez maski. Da peremo ruke detaljno i što češće, da ne pipamo lice, da merimo temperaturu dva puta dnevno u isto vreme, da odeću i obuću dezinfikujemo nakon izlaska, kao i sve što kupimo, da nosimo rukavice ili papirne mamaramice za lift ili bilo šta drugo što moramo da pipnemo rukama. Da se prostorije što češće provetravaju, da izbegavamo bliske kontakte sa bilo kim osim sa osobama koje žive u istom domaćinstvu. Da ne koristimo javni prevoz, a ako izlazimo autom, pre ulaska i posle izlaska da dezinfikujemo. Stan takođe i da posebno pazimo na plin u stanu jer sva ta sredstva sadrže dosta alkohola, navodi naša sagovornica.

Naša sagovornica dodaje da su svi gradjani dobili brojeve telefona na koje su mogli da se jave ako primete suv kašalj, bol u grlu, povišenu temperaturu, malaksalost. Isticano nam je da ne idemo ni slučajno u bolnice, ali smo dobili i spisak bolnica koje će testirati zaražene, ako se uputimo tamo, samo peške ili kolima. Dobili smo aplikaciju koja se iz minuta u minut ažurira i pokazuje ukupan broj zaraženih, umrlih, izlečenih, aktivno zaraženih i kritičnih, i sve to u odnosu na prethodni dan. Pored toga dobili smo i aplikaciju koja pokazuje koja su mesta u gradu zaražena, pa aplikaciju koja svakog od nas proverava da li smo bili u kontaktu sa virusom, mi ili naši ukućani, da bismo uopšte mogli da uđemo u bilo koju instituciju.

Užičanka Ana Vuksanović dodaje i da je svaka stambena jedinica brinula o svojim stanarima. Dolazili su na vrata da proveravaju kako smo i da nam mere temperaturu. Meni su treći put doneli maske, kojih odavno nije bilo u prodaji. Temperaturu mere na izlasku iz zgrade, na ulasku u prodavnicu, apoteku, pri povratku. Ruke se dezinfikuju pre ulaska u prodavnicu ili metro. Za skrivanje i neprijavljivanje simptoma na aerodromu ili bilo kada zaprećeno je zatvorom. Ceo grad je sve vreme mirisao na dezinfekciju. Posebna briga i lekcija iz Wuhana, bila je bezbednost medicinskih radnika.

Ona naglašava da se dva meseca kasnije, skoro sve vratilo u normalu, osim škola, koje organizuju onlajn nastava i da se čeka momenat kada možemo da se krećemo bez maski. Novih slučajeva u Xiamenu nema još od 24.februara, pojavi se poneki uveženi. Ali to nije tek splet slučajnih okolnosti. Ovde ništa nije bilo prepušteno slučaju. I to je najvažnija lekcija:  Epidemija se može sprečiti, ako se preduzmu sve mere na vreme, i ako se svi do jednog ponašamo odgovorno i solidarno.

Za to vreme Wuhan je prolazio pakao. Sada više nema novih slučajeva, ali ljudi su još uvek na respiratorima, još uvek umiru. Sve ovo je bio šok i za zdravstveni sistem, i za građane. Prepune čekaonice, nedostatak kreveta, medicinskih radnika, spaljivanje leševa, strah, neizvesnost. Ono što su Kinezi uspeli, a što nijedna druga država neće, jeste da naprave dve bolnice za deset dana,kao i aplikacije, robote, da angažuju stotine hiljada volontera za najrazličitije poslove, da pošalju 43000 medicinskog osoblja u Wuhan, ističe naša sagovornica.

I dok je cela Kina danonoćno radila na zaustavljanju epidemije, ostatak sveta nije mnogo brinuo, niti je bilo ko slao pomoć. Dok su Kina i Svetska zdravstvena organizacija upozoravali svet da krene u agresivniju kampanju, političari, neki lekari, ponavljali su neistine, čak i teorije zavere, koje nas sada skupo koštaju. Ne mogu nikako da razumem i strašno me ljuti to što se u Evropi dozvolio Wuhan, i to još mnogo gori, samo mesec dana nakon kineskog. Zašto se epidemija nije obuzdala na vreme, kao u ostatku Kine? Zašto su nadležni pravili šale na konferencijama i potcenjivali situaciju do pre dve nedelje, a onda okrenuli ton na paniku i svaljivanje odgovornosti na građane?, pita se Užičanka Ana Vuksanović u dalekom Xiamen-u.

Uverena je da sada više nema dileme da svet neće izgledati isto nakon ove krize, za koju je sama Kina još na početku priznala da je najveća od osnivanja. Pitanje je koliko ćemo imati snage da priznamo sopstvene greške, da primenimo pokazane lekcije, koje kvalitete ćemo u budućnosti više ceniti, kakve lidere birati, kakve ćemo prioritete imati, kakvo mesto u društvu će zauzeti naučnici, lekari, učitelji i tako redom, da li ćemo nastaviti da bahato eksploatišemo planetu i eko sistem, da manično kupujemo i gomilamo nepotrebne stvari, da se vozikamo privatnim avionima i jahtama, da li ćemo naučiti da moramo biti solidarni na globalnom i lokalnom nivou jer se ovakve pretnje prevazilaze jedino solidarnošću, smatra ona.

Ne znamo pouzdano kada će se i kako ova kriza završiti, ali možemo da posmatramo svaki dan kako se Planeta Zemlja u ovom trenutku jedina raduje, oporavlja i obnavlja, zaključuje Vuksanovićeva.

Čini mi se da je to još važnija lekcija. Mi takođe imamo sposobnost da uradimo to isto. Za početak, hajde da svi budemo maksimalno odgovorni i da zaustavimo pandemiju što pre. #ostanikodkuće, poručuje ona čitaocima portala http://uzickarepublikapress.rs/.