Kanjonom Đetinje ka zaštiti prirode

05. Jun 2017
Kanjonom Đetinje ka zaštiti prirode

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun danas se obeležava u svetu i Srbiji pod sloganom “Ja sam sa prirodom”. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je “Povezivanje ljudi sa prirodom”, a zemlja domaćin je Kanada u kojoj se održava centralna proslava.

U Beogradu će na regionalnoj konferencija “Životna sredina ka Evropi“, biće predstavljena istraživanja I gledišta predstavnika prosvetnih i drugih institucija, organizacija i pojedinaca na temu  “Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj”.

 

U težnji da se promoviše značaj zdravog života i zdrave životne sredine, užički školarci i ostali zainteresovani građani Svetski dan zaštite životne sredine obeležiće šetnjom kanjonom Đetinje, koju će iskoristiti za druženje, razgovor o zažtiti životne sredine, ali i o samoj zaštiti i posebnim odlikama klisure Đetinje, najavila je Dunja Đenić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Ona je pozvala i sve učenike osnovnih i srednjih škola iz Užica da se do 12. juna takmiče u sakupljanju ambalažnog papira, ističući da je cilj  takmičenja  promocija primarne selekcije i promocija odvojenog sakupljanja otpada koji se dalje može reciklirati i ponovo iskoristiti.

Zadatak za učenike je do narednog ponedeljka sakupljaju ambalažni papir i odlažu ga u kante predviđene za reciklažu koje su postavljene u školama. Škole koje sakupe najveću količinu papira biće nagrađene sadnicama drveća ili sportskim rekvizitima za nastavu fizičkog vaspitanja.
Zaštita životne sredine je zajednička odgovornost i države i kompanija i pojedinaca, izjavila je direktoka Svetske organizacije za prirodu u Srbiji Duška Dimović povodom Svetskog dana zaštite životne okoline, koji se obeležava danas.

Dimović je za RTS rekla da je pitanje zaštite životne sredine mnogo šire od pitanja otpada, i podrazumeva i kvalitet vode i vazduha, zašititu prirode, upravljanje hemikalijama.

Kaže da češto zaboravljamo da kao građani Srbije, po Ustavu imamo pravo na zdravu životnu sredinu, navodeći da je situacija u vezi sa zaštitom životne sredine u Srbiji zabrinjavajuća.

Govoreći o svesti građana o zaštiti životne sredine, Dimović je rekla da kod građana svest o tome proradi i oni reaguju kada se desi neki incident u životnoj sredini.

Povodom poglavlja 27 u pregovorima sa EU koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene i prenošenja zakonodavstva EU u domaće propise, Dimić kaže da se pararelno sa tim radi i na sprovođenju već postojećih zakona. Navodi i da postoje i neki zakoni koji su dobri ali da je problem što se oni ne sprovode na odgovarajući način.

Kaže i da bogate države mogu sebi da priušte zaštitu životne sredine i upravo su bogate zato što čuvaju svoje resurse i mudro njima upravljajuju, a procenat reciklaže komunalnog otpada u tim državama je visok i ide čak i do 100 odsto, dok je u Srbiji taj procenat nizak.

Od 1972. godine je 5. jun dan u kojem se pažnju UN, vlada, država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.