Koje stvari spakovati detetu za putovanje na Zlatibor tokom leta?

20. Jun 2021
Koje stvari spakovati detetu za putovanje na Zlatibor tokom leta?

Priprema za svako putovanje može biti poprilično komplikovana, pogotovo kada putujete sa vašim mališanima, jer morate voditi računa o svim njihovim potrebama. Jedna od najbitnijih stavki u tom pogledu je raznovrsna garderoba, tako da bude usaglašena sa vremenskim prilikama i godišnjem dobu, posebno ukoliko planirate odmor na planini. 

Ukoliko planirate porodično putovanje sa vašim mališanima na prelepi Zlatibor, najbolje je da to bude letnji period, s obzirom na prijatnu zlatiborsku klimu tokom leta, ali treba voditi računa o temperaturnim promenama u različitim delovima dana.

U nastavku teksta pogledajte mali podsetnik o tome koje stvari je neophodno poneti deci za odlazak na planinu. 

Prvo spakujte donji veš jer je njega najlakše zaboraviti

Donji veš je nešto što uvek prvo treba zapakovati prilikom pripreme za polazak na putovanje zato što je neophodan komad odeće tokom čitavog dana. Osim toga, može nam se desiti da ga zanemarimo, s obzirom da nam se često podrazumeva pa ne razmišljamo o tome.

Potrebno je voditi računa da donji veš za decu uvek bude od najfinijeg materijala, po mogućstvu od pamuka, radi lagodnosti tokom čitavog dana. Zlatiboru nudi puno mogućnosti u vezi sa aktivnostima u prirodi, gde će deca skakati, trčati i znojati se, pa je bitno da materijal koji im direktno prijanja uz kožu bude nežan.

Istorijat donjeg veša nam ukazuje na njegov značaj i promene koje je doživljavao kroz istoriju, kako bi na najbolji mogući način odgovorio potrebama čoveka. Ukoliko sebi birate kvalitetan donji veš za aktivnosti poput šetnji planinskim stazama, mislite i na vaše najmlađe, te im pružite udobnost.

Jedan par letnjih patika verovatno neće biti dovoljan

Ukoliko planirate posetu planini, razmislite o tome da ponesete bar dva para obuće za vas ali i vaše mališane, uprkos sunčanom vremenu, jer Zlatibor sadrži mnoštvo sadržaja za aktivan odmor. Lepi dani će vas šta više motivisati da radite različite stvari tokom dana, pa jedan par patika neće biti dovoljan. 

Zlatibor je planina na kojoj se pored Kopaonika verovatno najviše gradi, te se urbani centar sve više širi. Tako danas postoje mnogobrojni hoteli, restorani, kafići i druga mesta za izlaske, pa ako planirate večernju šetnju pešačkom zonom ili posetu nekom od restorana radi porodične večere, trebaće vam i nešto elegantnija obuća za grad.

Osim toga, zarad aktivnosti zbog kojih posećujete planinu, poput pešačenja i planinarenja po prirodi, posebno će vašem detetu biti potrebna nešto čvršća obuća u kojoj će noga biti bolje zaštićena. 

Dečije kosti su u ranijoj fazi života još uvek nerazvijene potpuno, tako da će ih udobna i čvrsta obuća zaštititi od potencijalnih povreda zbog neravnog planinskog terena. Ukoliko se odlučite za šetnju neutabanim stazama, najbolje bi bilo da ponesete što dublju obuću, iako je letnji period. 

Prilagodite odeću za moguće temperaturne promene

Putovanje u letnjem periodu vam pruža mogućnost da detetu spakujete nešto laganiju garderobu, ali nemojte zaboraviti da tokom večernjih časova temperatura na planinama pada, bez obzira na godišnje doba. 

U toku dana ćete verovatno imati mnogobrojne sportsko rekreativne aktivnosti, pa je tada najbolje obući prijatnu pamučnu garderobu vašim mališanima. Majice i šorcevi su odličan izbor, ali s obzirom na moguće vetrovite dane, prsluk ili tanja dukserica mogu poslužiti kao zaštita.

Imajte u vidu da je klima na planini drugačija, te zahteva bolju opremljenost sa garderobom zbog većih temperaturnih promena

Za večernju šetnju je potrebna toplija odeća, računajući gornje i donje delove garderobe, pa tako nije na pretek poneti zimsku jaknu vađim najlmašim članovima porodice.

Deca su osetljivija, te je njihovo telo manje otporno na promene temperature i hladan vazduh, a najmanje što vam je potrebno na odmoru je da se neko prehladi. Kape i rukavice su svakako poželjne u svežijim planinskim noćima. 

Ponesite rekvizite za zabavu u prirodi

Kada se radi o zabavi za decu na planini Zlatibor, decu možete odvesti u tematski park El Paso gde se mogu sjajno provesti u rekonstruisanom indijanskom selu, dok vi odmarate u obližnjem ugostiteljskom objektu, nakon iscrpljujućeg dana u prirodi.

Ukoliko planirate duže putovanje sa decom, a nikada niste imali prilike za to, imajte u vidu da im je potrebna konstantna zabava, želeli vi da učestvujete u igri sa njima ili ne. 

Zato obavezno ponesite nešto što bi decu zabavilo dok vi uživate u prvoj jutarnjoj kafi na terasi svog apartmana. Ukoliko u sklopu smeštajnog kompleksa ne postoji park ili igraonica za decu, ponesite im loptu, frizbi, lastiš ili nešto tome slično kako bi što više vremena proveli u prirodi zabavljajući se. 

Ponekad ćete morati i sami da se uključite u dečije igre, kako bi ih animirali, ali to je roditeljski posao, zar ne? Svakako je najmanje poželjna opcija dati im tablet ili mobilni telefon na kojima ceo dan mogu igrati igrice, ali složićete se da se tu gubi suština putovanja u prirodi. 

Razmislite o još nekim stvarima koje posebnu interesuju vašu decu i prilagodite im se na porodičnom putovanju radi njihove zabave. Delovi garderobe koje smo naveli su manje više neophodni, a vi sigurno znate da li je potrebno poneti još nešto, s obzirom na uzrast vaših mališana. Dobro pripremite porodično putovanje, kako bi ste se sjajno zabavili.