Kolo srpskih sestara –Užice uručilo donaciju za Opštu bolnicu Užice

30. Jul 2020
Kolo srpskih sestara –Užice uručilo donaciju za Opštu bolnicu Užice

Opšta bolnica Užice dobila je od udruženja Kolo srpskih sestara posteljinu i higijenske pakete namenjene pacijentima koji nisu iz Užica. Solidarnost i humanost su najvažniji u ovoj situaciji, poruka je predsednice udruženja Slobodanke Mire Stanković- Ćirković.

Posteljine specijalno rađene za bolničke krevete, nestandardnih veličina i paketi sa sapunima, alkoholom, toalet papirom i vlažnim i papirnim ubrusima, čine darove Dobrotvornog udruženja „Kolo srpskih sestara-Užice“ kao vid podrške pacijentima i zaposlenima koji se u vanrednim okolnostima bore sa virusom kovid-19.

U bolnicu smo donele 50 kompleta posteljine i 105 paketa higijenskih potrepština za pacijente koji nisu iz Užica i kojima nema ko da donese sapun ili ubrus. Na taj način smo htele da pokažemo dobru volju i da makar malo ublažimo nedaće i ovih ljudi u bolnici i svih nas.  To je možda u odnosu na neke druge skromno, ali ne u odnosu na nas i naše porodice. Moram da istaknem donaciju mog sina Stanka od 5oo evra, par kompanija među kojima i Bomiks koja nam je dala posteljine po nabavnim cenama i sugrađankama koje nisu članice Kola, a čule su za našu akciju.Vrlo malo smo angažovale donatore, jer nam ide vruća jesen i tada ćemo im se obratiti, pošto moramo misliti na građane koji će biti bez drva, bez struje. Naša poruka je da se ne prepustimo haosu, već da budemo solidarni i dalje, rekla je Slobodanka Mira Stanković-Ćirković, predsednica Kola srpskih sestara Užice.

Najnovijom donacijom Kolo srpskih sestara nastavlja tradiciju poklanjanja Opštoj bolnici Užice, počevši od tradicionalnih paketa pelena za Materice, do gasnog analizatora za neonatologiju, mikroskopa, brzog sterilizatora za ortopediju, opremanja ambulantnih vozila i drugih vrednih poklona potrebnih za efikasniju zdravstvenu uslugu u ovoj regionalnoj ustanovi.

„Ovih dana veliki broj donatora poklanja užičkoj bolnici u skladu sa svojim mogućnostima, onoliko koliko može. Svaka pomoć, pa i ova danas, je dragocena za sve koji su u sistemu zdravstvene zaštite. Koristim ovu priliku da se još jednom zahvalim Kolu srpskih sestara i da kažem da humanost i solidarnost jeste i treba da bude prioritet i u budućnosti i da svi zajedno iz ove veoma teške situacije izađemo kao pobednici“, rekla je dr Jelana Raković Radivojević, direktorka OB Užice.

Pokloni su uručeni u danu kada je, prema rečima direktorke Radivojević, za nijansu manji broj pacijenata sumnjivih i pozitivnih na kovid virus. U kovid izolacionim odeljenjima nalazi se 235 pacijenata, od kojih 27 na intenzivnoj nezi, a 15 pacijenata je na respiratoru. U odnosu na prethodne dane, juče je i manji broj pacijenata prošao kroz kovid ambulantu, a 27 pacijenata je otpušteno sa lečenja. Poruka zdravstvenog osoblja je da se građani ipak ne smeju opuštati, jer je situacija i dalje veoma teška.