Konkurs za 4. Videopark

11. Jun 2022
Konkurs za 4. Videopark

Udruženje vizuelnih umetnika Užice (UVUU) raspisuje konkurs za četvrti festival savremene umetnosti “Videopark”, koji će biti održan od 21. do 23. jula 2022. u Užicu na temu “Migracioni Antropocen”. Tema 5. Videopark Festivala je usredsređena na mnoge složene uticaje ljudskog tela i bića, oblika ponašanja prema svom okruženju, takođe se fokusira i na migracioni aspekt tela i duše, razumevanje odnosa prema Domu, Home, Heimat sa mestom ili teritorijom gde je glavni fokus način odnosa sa društvenom sredinom ali i uticajima prirode na telo.

U ovom slučaju prilagođavanje unutrašnjih aspekata prema karakteristikama spoljnih uticaja na naše duhovno biće, pokret, nesigurnost, delovanje ili stvaranje kao i procesi delovanja na emocionalni, psihološki i telesni vid komunikacije predstavljaju ključni fokus festivala.

Video park će i ove godine ugostiti brojne umetnike na svom rezidencijalnom programu koji će trajati od 16-24 Jula. Umetnici će pokušati da spoje i prevedu svoja iskustva u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom grada Užica u medij filma, performansa, plesa, i drugih vidova vizuelne predstave. Suočeni sa ključnim problemima sa kojima se ova zajednica suočava – depopulacijom, ekologijom, tranzicijom i ekonomskom krizom – razvijaće radove koji povezuju različite utiske nastale tokom njihovog istraživanja na prostorima okolnih sela grada Užica.

Rok za prijavljivanje je 26. jun 2022, a prijavljivanje je preko ovog linka.

Uslovi prijavljivanja:

– video ne bi trebalo biti duži od 20 minuta

– u obzir se uzimaju samo jednokanalni video radovi

– prihvataju se samo radovi nastali u protekle 3 godine

– žiri je u sastavu internacionalni stoga bi formular trebalo popuniti na engleskom

Nakon odluke selekcionog žirija, autori će biti obavešteni imejlom o rezultatima konkursa.

Kontakt za dodatna pitanja: fsuvideopark@gmail.com 

 

Rezultati će biti  objavljeni nekoliko dana po zatvaranju konkursa. Žiri će izabrati:

– 3 do 6 umetnika u užem izboru koji će svoje radove predstaviti u programu našeg partnerskog festivala XX ART FLANERIE 2. jula u Beču.

– Od 25 do 33 filma biće u užem izboru za projekciju na festivalu savremene umetnosti – Videopark od 21. do 23. jula u Užicu, Srbija.

Cilj festivala “Videopark” je da širu javnost upozna sa savremenim umetničkim praksama na polju videa, filma i pokretnih slika, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju ove vrste umetničkog izraza. Predstavljanje eksperimentalnih dela koja kroz širok spektar vizuelnih formi, procesa i praksi uključuju pitanja i doprinose kreativnom i kritičkom razumevanju stvarnosti, kao i primena oblika savremenih digitalnih medija, samo su neke od stvari koje promoviše “Videopark”. Radeći sa lokalnom zajednicom, podržavajući decentralizaciju u umetnosti i stvarajući platformu za sve mlade umetnike, cilj UVUU je da preusmeri središte sa velikih kulturnih centara, festivala i sajmova umetnosti na manja mesta, te da kroz uzajamno i zajedničko podržavanje stvori mesto za sve vizuelne umetnike koji uglavnom koriste video kao osnovni jezik umetničkog izražavanja

Fotografija—Galerija Reflektor