Konkurs za kratku priču

12. Mart 2024
Konkurs za kratku priču
U četvrtak, 14.marta u užičkoj Narodnoj biblioteci biće predstavljen  višejezični Konkurs za kratku priču na temu pomirenja Biber, zbirke priča proistekle iz Konkursa, autorke i autore iz regiona, a planiran je i razgovor o značaju društveno angažovane književnosti i umetnosti uopšte. Konkursi i sve zbirke priča su višejezični i na njima mogu da učestvuju autori i autorke koji pišu na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, srpskom ili makedonskom jeziku.
Zbirke priča koje že biti predstavljene su plodovi Biber konkursa za kratke priče na temu pomirenja u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, kao i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim” cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju puteve da gradimo izvesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve.

U razgovoru će učestvovati autori/ke objavljenih priča sa konkursa Biber: Tena Lončarević (Županja), Amina Kaja (Priština), Bojan Krivokapić (Novi Sad), Ivana Franović (Biber tim, Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd), Lejla Kalamujić (članica žirija, Sarajevo). Moderatorka razgovora biće Ružica Marjanović.

Organizatori su Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, Užička književna republika i Narodna biblioteka Užice. Početak je u 18 časova i 30 minuta.

Fotografija u tekstu—Centar za nenasilnu akciju