Konverzijom kotlarnica do čistijeg vazduha u centru grada

Autor: uzice.rs
28. Jun 2022
Konverzijom kotlarnica do čistijeg vazduha u centru grada

U Centru za majku i dete postavljen je gasni generator, uz pomoć kog će se na gas grejati više od 3000 kvadrata Centra za majku i dete, ATD-a i Doma zdravlja. Ovom investicijom vrednom 14 miliona dinara, od čega je Vlada preko Kancelarije za javna ulaganja izdvojila 12,6 miliona a Grad Užice 1,4 miliona, ukinuta je još jedna kotlarnica na mazut. To će prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević dodatno uticati na smanjenje aerozagađenja u samom centru grada.

“Manjem aerozagađenju sigurno će doprineti i gasni genertatori koji su postavljeni u vrtićima Bambi i Poletarac, ali i zamena kotla u hali Veliki Park. Dakle svi pomenuti objekti od naredne grejne sezone umesto mazuta koristiće gas. Pored sredstava koje izdavaja grad značajna podrška za ove namene dolazi od resornih ministarstava, a upravo od njih očekujemo podršku i za rešavanje problema jedine preostale kotlarnice na mazut Bloka Zlatibor, izgradnjom nove kotlarnice Međaj, istakla je gradonačelnica Užica.

Ona je dodala i da su značajni iskoraci napravljeni i po pitanju individualnih ložišta jer je veliki broj Užičana vlasnika porodičnih kuća i stanova u stambenim zgradama zamenio ložne uređaje uz subvencije.

“Čistiji i kvalitetniji vazduh jeste cilj kome težimo i koji ćemo nadam se ostavriti realizacijom postojećih mera i svim planiranim aktivnostima u narednom periodu poput izgradnje kotlarnice Međaj, obilaznice oko Užica i gasifikacije što većeg broja individualnih domaćinstava, zaključila je gradonačelnica.

Nada Jovičić gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam kaže da sve mere energetske efikasnosti u Gradu Užicu imaju efekta i da to pokazuju i rezultati Zavoda za javno zdravlje i njihovi godišnji izveštaji.

“U prethodnoj grejnoj godini ustanovljeno je ukupno 84 dana zagađenja od čeka je 9 dana mimo grejne sezone, što je najbolji rezultat po pitanju mera koje Grad sprovodi u prethodnih 20 godina. Kada je reč o javnim objektima, ostalo je još samo da se uradi jedna kotlarnica odnosno sistem grejanja, a to je kotlarnica Narodnog pozorišta. Radi se na tehničkoj dokumentaciji kako bismo iskoristili priliku i dobili sredstva od resornih ministarstava jer je to jedina preostala kotlarnica u centru grada koja je jedan od većih zagađivača”.

Završen je i ovogodišnji javni poziv za individualne porodične objekte u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Objavljena je Preliminarna lista fizičkih lica koja imaju rok od 10 dana da izaberu privredni subjekat, nakon čega će biti objavljena i konačna lista onih koji će u ovoj godini uz subvenciju zameniti postojeće ili nabaviti nove ložne uređaje na ekološki prihvatljiva goriva.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs