Krajem oktobra jubilarno izdanje festivala „In Wires“

19. Oktobar 2021
Krajem oktobra jubilarno izdanje festivala „In Wires“

Festival bluz i rok muzike „In Wires“ po 20. put će se održati u Užicu, u „Gradskom kulturnom centru“, u periodu od 21. do 23. oktobra. Jubilarno izdanje ove priredbe će, osim nastupa muzičkih grupa, obuhvatiti i izložbe, radionice gitare i tribine sa relevantnim gostima iz sveta ovih muzičkih žanrova. Organizator je udruženje „Vox Experience“.

Foto—Miško Jugović

Festival će biti otvoren 21. oktobra od 19 časova, a tom prilikom održaće se izložba crteža Radojka Laka Veselinovića. Od 19. 30 na programu je tribina posvećena nedavno preminulom Branku Marušiću Čuturi, najstarijem rokeru na području bivše SFRJ, uz goste Branimira Loknera, beogradskog rok novinara i Živka Ivkovića, rok hroničara iz Šapca. Muzičku podlogu večeri činiće muzika 60-ih godina prošlog veka.

Dan kasnije, od 18 časova, David Neškoski iz Crossroads Blues benda održaće besplatnu radionicu gitare, a od 20 časova nastupiće hrvatski bluz sastav Mississippi Queen, posle kojeg slede i koncerti Crossroads Blues benda iz Severne Makedonije i domaćih Highlandersa.

Završnog dana festivala, 23. oktobra, od 18 časova će radionicu gitare održati Elias Zaikos iz solunskog sastava Blues Wire. Njegova grupa nastupiće na svirci od 20 časova, a iza njih na binu će izaći Nikola Čubrilo Band iz Beograda i još jedna grupa iz grada domaćina, Užička republika.

Ovome dodajemo da je organizacijom  bluz i rok festivala „IN WIRES“ i njegovim promovisanjem, Grad Užice postao prepoznatljiv kao grad koji daje svoj doprinos kulturnoj decentralizaciji i kvalitetnijoj kulturnoj ponudi regiona. Vrši se stalna edukacija populacije, a inicaran je i rad autora iz lokalne sredine. Podstaknuta je međunarodna kulturna saradnja i razmena na polju bluz i rok stvaralaštva. Ovaj festival je jedini ove vrste u našem regionu, uključujući i Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Program festivala:

Četvrtak, 21/10/2021. godine

19:00 Otvaranje Festivala i izložbe crteža Radojka Laka Veselinovića (Užice)
19:30 Veče posvećeno nedavno preminulom najstarijem rokeru na području SFRJ, Branku Marušiću – Čuturi. Gosti: Bane Lokner (Beograd) i Živko Ivković (Šabac) i projekcija dokumentarnog filma + DJ program SFRJ 60-te.
Ulaz je besplatan
Petak, 22/10/2021. godine18:00: Radionica gitare: David Neškoski (Crossroads blues band)
Ulaz je besplatan
20:00 Koncert:
– Mississippi Queen (Zagreb – Hrvatska)
– Crossroad Blues Band (Prilep – Makedonija)
– The Highlanders (Užice)

Subota, 23/10/2021. godine

18:00: Radionica gitare: Elias Zaikos (Blues Wire)
Ulaz je besplatan
20:00 Koncert:
– Blues Wire (Solun – Grčka))
– Nikola Čubrilo Band (Beograd)
– Užička republika (Užice).
Napomena:
– Organizator zadržava pravo izmene programa;
– Svi programi se održavaju u skladu sa propisanim protivpandemijskim merama zaštite;
– Za korisnike užičke porodične „3+“ kartice kao i za korisnike kartice pogodnosti „Za naše heroje“ ulaz na Festival je besplatan. www.voxexperience.org

 

Fotografija—Bernard Allison Group (USA),
autor fotografije Miško Jugović