Kroz CIPS spremniji za posao

22. Septembar 2016
Kroz CIPS spremniji za posao

Centar za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS), čije je opremanje i rad finansiran od strane Evropske unije u okviru projekta „EU pomoć teže zapošljivim grupama“ otvoren je i u Užicu. Prostorije za rad i funkcionisanje CIPS-a u narednih godinu dana u okviru GKC-a  ustupio je grad Užice. 

Podsećajući da su u 2016.godini grad Užice i Nacionalna služba za zapošljavanje obezbedili 18,5 miliona dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, što je daleko više u odnosu na prethodne godine i da lokalna samouprava dosta dinamičnije i organizovanije pristupa politici zapošljavanja, gradonačelnik Tihomir Petković je naglasio da je lokalna samouprava aktivno uključena u sistem dualnog obrazovanja, ali i u istraživanje tržišta rada kroz razgovore sa privrednicima u kojima se razmatraju problemi nedostatka adekvatnih kadrova koji mogu zadovoljiti potrebe poslodavaca. Gradonačelnik je istakao namere rukovodstva u pokretanju ozbiljne inicijative izmena u sistemu školstva za koje očekuje da će biti u funkciji potreba tržišta rada. On je najavio i izmene u načinu stipendiranja đaka i studenata pri čemu će ovu mogućnost imati oni đaci i studenti iz Užica koji će lakše dolaziti do posla.

Užice je jedna od 130 lokalnih samouprava u Srbiji koje su prepoznale poziv Nacionalne službe za zapošljavanje da se uključe u partnerstvo i programe i mere aktivne politike zapošljavanja, ocenio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. Posebno je ohrabren što je politika zapošljavanja u Užicu svrstana u prioritete, jer je to dobar način za decentralizaciju sistema školstva, smatra Martinović.

Osnivanje ovakvih centara je važno zbog činjenice da veliki broj poslodavaca u Srbiji ima problem da nađe kvalifikovane radnike, ocenio je Martinović. Kao ključne probleme, Martinović navodi nedostatak tehničkih znanja kada su u pitanju zanati ili nedostatak prenosivih znanja (znanje jezika, znanja određenih kompjuterskih programa i drugo). Vrlo često su odlučujuće i lične karakteristike lica koja traže posao, odnosno njihova spremnost na lojalnost poslodavcu, na preuzimanje odgovornosti, liderstvo, kaže on. 

Kao mladi ljudi koji će ubrzo ući u proces rada kroz ove centre treba da steknete samopouzdanje i kada za nekoliko godina dođete u poziciju da se predstave poslodavcu da znate kako da kompetencije koje posedujete istaknete u prvi plan, objasnio je učenicima Ekonomske škole iz Užica, svrhu osnivanja Centra za infornisanje i profesionalno savetovanje, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

On je dodao i da CIPS obezbeđuje podršku u donošenju odluka o izboru zanimanja i pružanju usluga karijernog vođenja. Osim nezaposlenih lica, usluge centra mogu koristiti i zaposleni koji žele da promene posao, zatim učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola i studenti, kao i njihovi roditelji.

CIPS kojim rukovodi master psiholog, Ana Munitlak, se nalazi u okviru Gradskog kulturnog centra, Trg Svetog Save 11 u Užicu. Zainteresovani se o uslugama Centra mogu informisati ipozivom na broj 031 601 785 ili na internet adresi www.nsz.gov.rs.

Inače, projekat „EU pomoć teže zapošljivim grupama“ u okviru koga je i Centar za informisanje i profesionalno savetovanje, finansira Evropska unija sa 6,5 miliona evra, a sufinansira Nacionalna služba za zapošljavanje sa 3,6 miliona evra. Dodatnih 1,2 miliona evra Evropska unija ulaže u tehničku pomoć upravljanju projektom u Srbiji. Obezbeđenim sredstvima osnovano je 20 centara i 60 klubova za traženje posla. Od 20 centara za informisanje i profesionalno savetovanje 10 se nalazi u prostorijama lokalnih samouprava odnosno od 60 klubova za traženje posla, 40 se nalazi u prostorijama koje su obezbedile opštine i gradovi, što znači da je 50 lokalnih samouprava učestvovalo i u realizaciji ovog projekta.