Kružni tok i kišna kanalizacija na potezu od Narodnog muzeja do vrha Dovarja

Autor: uzice.rs
21. Jun 2021
Kružni tok i kišna kanalizacija na potezu od Narodnog muzeja do vrha Dovarja

Otvaranjem gradilišta na raskrsnici ulica Dimitrija Tucovića i Nikole Pašića otpočeli su radovi na realizaciji dva veoma važna projekta za Grad Užice, istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, navodeći kao prvi projekat izgradnju kišne kanalizacije u Ulici Dimitrija Tucovića na potezu od Narodnog muzeja do vrha Dovarja, koja će podrazumevati i kompletnu rekonstrukciju tog dela ulice. Ukupna vrednost projekta je 38 miliona dinara, od čega polovinu sredstava obezbeđuje Ministarstvo privrede, a ostatak će biti izdvojen iz budžeta grada Užica. I ovo je nastavak odlične saradnje sa pomenutim ministarstvom koje je i prethodnih godina izdvajalo značajna sredstva za infrastrukturne projekte u našem gradu, naglasila je gradonačelnica. 


I drugi projekat je od velikog značaja za sve građane Užica. Reč je o izgradnji kružnog toka, koji će takođe biti relaizovan uz podršku resornih ministarstava i JP “Putevi Srbije”.

“Kružni tok, investicija vredna više od 40 miliona dinara doprineće pre svega rasterećenju saobraćaja u samom centru grada, a dugoročno i smanjenju aerozagađenja. Pribavljene su sve neophodne saglasnosti republičkih organa i dozvola Ministarstva građevinarstva, a oba projekta radiće se istovremeno po fazama, kako bi građani što manje trpeli. Svi radovi trebalo bi da budu završeni u roku od 90 dana pa sugrađane molimo za strpljenje, jer će sigurno kada se sve završi rezultati biti vidljivi”, dodala je gradonačelnica.

Projektnu dokumentaciju za izgradnju kružnog toka radila je firma Set Šabac kao i za prethodna dva kružna toka. Veličina je slična kao i kod prethodnog, a radiće se kompletno novih 6 ostrva, kišna kanalizacija, proveriće se instalacije, vodovod, kanalizacija i rasveta. Po rečima Nikole Maksimovića direktora JP “Užice razvoj” u sklopu oba projekta biće urađeno preko 7000m2 asfalta u dva sloja.


“Važna nam je bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a naročito pešaka, tako da ćemo obezbediti i pešačku komunikaciju za sugrađane koji će prilaziti gradilištu, pijaci, muzeju, apoteci… Danas krećemo u prvu fazu izgradnje i kružnog toka i kišne kanalizacije, biće zatvoreno prvih 60m Ulice Dimitrija Tucovića, a sugrađani će blagovremeno biti obavešteni kroz medije o prilagođavanju toka saobraćaja tokom svih pet faza radova”.

Izvođači radova na kružnom toku su Putevi Užice, a na kišnoj kanalizaciji konzorcijum firmi koje predvodi MPP Jedinstvo. Kako ističe Leko Korićanac generalni direktor Puteva Užice, prema projektu kružni tok se radi u četiri faze. “Prema projektu radi se i privremena signalizacija koju je uradio Grad, pokušaćemo da svaku fazu ispoštujemo u roku kako ne bi bilo gužve u saobraćaju. Rok za završetak radova je tri meseca ali nadamo se da će radovi biti završeni i pre tog roka”.


I Zoran Radibratović Tehnički direktor MPP Jedinstvo ističe da će se radovi na izgradnji kišne kanalizacije odvijati po fazama u skladu sa projektom.
“Projekat obuhvata 475m kišne kanalizacije od vrha Dovarja do recipijenta Gluvaćki potok. U sklopu toga dolazi do preplitanja radova sa izvođačem na kružnom toku Putevima. U svakom slučaju kružni tok će imati kredibilitet zbog smanjenja gužve u saobraćaju zbog optimalnog funkcionisanja saobraćaja u privremenom režimu”.


Realizacijom ovih projekata nastavljene su aktivnostima usmerene na rešavanje svih problema u saobraćaju. Izgradnja obilaznice rešiće veliki deo tih problema, a kružnim tokovima i poboljšanjem putne infrastrukture dodatno će biti ubrzan saobraćaj u centru grada i povećan stepen bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. U toku je i izrada studije parkiranja koja će definisati šta je ono što treba da se uradi u narednom periodu kako bi se rešio dugogodišnji problem nedostatka parking mesta.

Foto—www.uzice.rs