“Kralj Lir” za pozorišni početak 2017.

iconKultura

January 22, 2017

Prva premijera navelikoj sceni Narodnog pozorišta u Užicu u ovoj godini zakazana je za utorak 24. januar od 20 časova na velikoj sceni.

Tragediju „Kralj Lir“ koju je oko 1605. godine napisao Vilijam Šekspir, režirao je Ivan Vuković, a dramatizaciju i adaptaciju je uradio Slobodan Obradović.

Uloga Kralja Lira poverena je Slobodanu Ljubičiću, a pored njega na scni se pojavljuju i Andrijana Simović, Biljana Zdravković, Tijana Karaičić, Igor Borojević, Nemanja Jovanović, Vahidin Prelić, Aleksandar Vučković, Goran Šmakić, Branislav Ljubičić, Nikola Penezić i Mileta Petrović. Scenografiju ove predstave potpisuje Tamara Bušković, kostimografiju Snežana Kovačević, scenski pokret Ivica Klemenc, a muziku Draško Adžić.

Vreme, „veliki proždrljivac“, neumoljivo mrvi sve što zatekne ispred sebe i njegovi su preobražaji uvek fokusirani na odnos snaga između sile i slabosti. Posmatrano iz te perspektive, „Kralj Lir“ jeste tragedija o prolaznosti, ne samo jednog čoveka već čitavog jednog sveta. Lir je, bar onako kako ga je Šekspir napisao, čovek koji se u svojim poznim godinama suočava sa ponorom -navodi se između ostalog u najavi predstave i dodaje da je Kralj Lir po čisto estetskim merilima najveća od velikih Šekspirovih tragedija…koja se najpre i najviše može poređivati sa velikim klasičnim tragedijama Sofoklovim, Eshilovim i Euripidovim.