Kvalitet života zadržaće obrazovane u Užicu

25. Jul 2018
Kvalitet života zadržaće obrazovane u Užicu

Kada bi se u Užicu rešili osnovni infrastrukturni problemi i omogućili kvalitetni sadržaji za mlade, moj rodni grad bi mogao da zadrži veći broj školovanih ovde. Za to jeste neophodno dosta novca, ali ako se već razmišlja u smeru da se u gradu razvija sektor informacionih tehnologija, mora se znati da kvalitet života ljudi angažovanih u toj oblasti zahteva izuzetno visoke standarde, istakao je Uroš Tešić, na prijemu u Gradskoj kući. Ovaj mladi Užičanin, stipendista je na master studijama na ETH Univerzitetu u Cirihu, koji važi za jedan od najbolje rangiranih univerziteta na svetu, sa koga je potekao 21 Nobelovac, među kojima i Albert Ajnštajn.

Uros i Tihi

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je Tešiću prezentovao ideju o razvoju visokog školstva, posebno ističući da grad želi da se u saradnji Visoke poslovno- tehničke škole i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada u Užicu razvija zajednički program u oblasti informacionih tehnologija.


Uroša Tešića predstavili smo u rubrici “Užičani kojekude” u oktobru 2016., neposredno uoči  gostovanja na konferenciji Web West Weekend, koju će Udruženje “RAZVOJ UE” i ove godine organizovati u cilju podsticanja razvoja IT-a u našem gradu. 


Spremni smo da čujemo ideje koje imaju uspešni Užičani, očekujući da se pojedinci kao što si ti Uroše priključe gradskom timu i pruže podršku kako bi Užice u budućnosti ponelo epitet centra IT-a ovog dela Srbije, rekao je gradonačelnik. Dodajući da će u prostoru nekadašnje kasarne u Krčagovu biti namenski uređen prostor za razvoj start up kompanija, on je izrazio verovanje da je to način da se u Užicu zadrže školovani programeri, dizajneri i drugi obrazovani ljudi.

Uros osmeh

Izražavajući zahvalnost za prijem i poklon knjigu “Užice sa vranama”, Uroš Tešić koga krasi izuzetna skromnost, je naglasio da je gest gradskog rukovodstva podstrek za sve koji se trenutno školuju.

Moje ambicije su da nakon master studija doktoriram na istom univerzitetu u oblasti računarske bezbednosti. Osim najvišeg kvaliteta znanja koja stičem na ETH univerzitetu sviđa mi se Cirih koji je izuzetno povezan sa svim gradovima u Švajcarskoj, ali i u Evropi i svetu i koji nudi brojne kulturne, zabavne i rekreativne sadržaje, kazao je on.

Za 10 godina možda se vratim u Srbiju, jer mi je želja da prenosim znanje, kao što je to činio Mihailo Petrović Alas i drugi srpski naučnici koji su se školovali u svetu.


Inače, Uroš Tešić je kao đak generacije u Užicu završio Prvu osnovnu školu kralja Petra II i Gimnaziju. Zbog rezultata postignutih tokom srednje škole iz matematike, fizike, hemije i programiranja, bez prijemnog ispita je primljen na Elektrotehnički fakultet  u Beogradu na odsek za Softversko inženjerstvo.

Tokom studija na ETF-u praksu je sticao u Microsoft-u, a 2016. godine tri meseca je proveo na radnoj praksi u  Santa Clari gde je stacionirano sedište kompanije NVIDIA, jedan od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova.

Nedavno je kao master student radio i na projektu kompanije „Blumberg”, vodeće u pružanju podataka za berzansko poslovanje.


U vreme kapitalizma logično je opredeljenje Srbije da prekvalifikuje određeni broj nezaposlenih, jer je prirodno da se ulaže u oblast koja se razvija kao što je trenutno IT.

Pošto studiram bezbednost, plaši me da ukoliko kursevi za prekvalifikacije nisu dovoljno dobro napravljeni i kadrovi ne dobiju dovoljno znanja, da mogu da naprave više štete nego koristi, kaže Uroš Tešić. Ako  neko od lica koja prođu obuku na prekvalifikacijama bude radio na nekom Vladinom sajtu neće znati da zaštiti podatke i da će doći do curenja privatnih podataka kao što imali nekoliko slučajeva u poslednjih par godina, pribojava se Tešić.