Lift za ravnopravnu rekreaciju

16. Mart 2017
Lift za ravnopravnu rekreaciju

Lift naGradskoj plaži u Užicu omogućiće osobama sa invaliditetom, majkama sa dečjim kolicima i rekreativcima, da funkcionalnije izađu na šetalište kroz kanjon reke Đetinje. Sredstva su obezbedili Ministarstvo pravde i Grad Užice.

Užički paraolimpijac Miloš Zarić, koji se prvi provozao liftom ubuduće će  lakše dolaziti do staze koja vodi od Starog železničkog mosta na Gradskoj plaži kroz  tunele, kanjonom reke Đetinje. Raduje se lično u ime drugih osoba sa invaliditetom, ali i drugih kategorija stanovništva zbog lifta koji praktično u centra grada ljubitelje prirode izvodi na uređenu pešačku stazu.

Lift koji je nosivosti do 500 kilograma  izgrađen je sredstvima dobijenim na konkursu Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja. Grad Užice je u prošloj godini na ovom konkursu dobio 9 miliona i 800 hiljada dinara za tri projekta, podsetio je gradonačelnik Tihomir Petković, dodajući da su to projekti koji se odnose na pristupačnost, obrazovanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Konkretno za lift ministarstvo je izdvojilo tri miliona i 750 hiljada dinara, a grad dodatnih pet miliona i 70 hiljada dinara.

Uz ova sredstva Grad Užice je za izradu platoa i popločavanje starog mosta izdvojio još oko 5 miliona dinara.

Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla da je tokom prošle godine namenskim sredstvima ministarstva na čijem čelu se nalazi odobreno 67 projekata, ističući lift u Užicu najlepšim projektom koji je do sada obišla. Ona je za narednu nedelju najavila da će biti raspisan novi konkurs za dodelu sredstava iz opurtuniteta, a da je ukupan budžet za tekuću godinu 600 miliona.

Inače, radove na ugradnji lifra izvela je užička firma „Polet“, dok je Javno preduzeće „Stan“ bilo angažovano za izradu platoa i popločavanje mosta.