Lista od 53 knjige za ljude koji vole kod

Autor: startit.rs
23. April 2019
Lista od 53 knjige za ljude koji vole kod

Ovaj tekst je prevod originalnog teksta Erika Eliota, programera, pisca nekoliko knjiga na temu JavaScripta i osnivača pokreta Fighting Poverty with Code.

Napomena početnicima

Naučio sam da kodiram otprilike u isto vreme kada sam naučio da čitam i pišem. Voleo sam računarske igre i želeo sam da naučim da napravim svoju. Voleo sam igre i priče o magiji, a računari su delovali kao nešto najbliže tome. Tih dana, mnogi računari su butovani direktno u programsko okruženje i ja sam uzeo zdravo za gotovo da ako želiš da napraviš nešto na računaru, moraš da naučiš da kodiraš. Otac mog najboljeg druga mi je dao knjigu čija je namera da nauči decu kako da iskodiraju igricu i ja sam zaronio u nju.

Danas, na računarima radimo sve vreme, uzimamo ih zdravo za gotovo, ali ako ste tip osobe koja voli da rasklapa stvari kako bi shvatila način na koji rade, pogledi “ispod haube” i otkrivanje kako su aplikacije napavljene mogu biti neodoljivi i beskrajno zanimljivi.

Ja već pola životnog veka jurim ovu strast. Ono što je počelo kao ljubav prema računarskim igrama preraslo je u karijeru koja mi omogućava da putujem svuda po svetu i otkrivam magiju koju stvaramo uz pomoć softvera. Na tom putu, bio sam inspirisan mnogim drugim sjajnim knjigama.

Nadam se da će vam ova kolekcija nekih od mojih omiljenih programerskih knjiga pomoći da otkrijete i stvorite svoju sopstvenu magiju.

Za početnike i decu

Softversko umeće

Funkcionalno programiranje

Akademske teme

Kompajleri

Produktivnost i načela

Ako smatrate da na ovoj listi nedostaje neka knjiga koja se vama dopala, podelite je sa nama u komentarima.