Lorencačo najbolja predstava 24. JPF u Užicu

12. Novembar 2019
Lorencačo najbolja predstava 24. JPF u Užicu

Većinom glasova žirija ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu pripao je predstavi Lorencačo, po tekstu Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića,  u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.  

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU biće dodeljena Paolu Mađeliju, za predstavu „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta u koprodukciji NP Sarajevo i Scene MESS. I ova nagrada se dodeljuje većinom glasova petočlanog žirija ovogodišnjeg festivala.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU, odlučeno je većinom glasova da se dodeli Maji Izetbegović, za ulogu Gruše u predstavi „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija, koprodukcija NP Sarajevo i Scena MESS. 

Većinom glasova žiri je odlučio i da se ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU  ponese Milan Mariću za uloge u predstavi „Lorencačo“, Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića i izvođenju JDP Beograd

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU većinom glasova ide u ruke Adisi Vatreš Selimović iz predstave „Sjećaš li se Doli Bel“, Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića, Kamerni teatar 55 Sarajevo.

Jednoglasna odluka žirija je da se Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU dodeli Lejli Hodžić za „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija, koprodukcija NP Sarajevo i Scena MESS.

Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU većinom glasova pripada Emiru Hadžihafizbegović za ulogu Mahmuta Zolja u prestavi „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića , Kamerni teatar 55 Sarajevo.

Žiri je jednoglasno glasao i za  ARDALION-a ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagradu POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» sa 24. JPF iz Užica će poneti Miodrag Dragićević za uloge u predstavi „Lorencačo“ Alfreda de Misea u režiji Borisa Liješecvića, JDP Beograd.

Specijalna NAGRADA ARDALION  prema odluci žirija za inovativnu nadogardnju dramske klasike, većinom glasova biće dodeljena predstavi „Tartif“, po motivima originalne Molijerove drame, autorski projekat Igora Vuka Torbice, koprodukcija Srpsko narodno  Novi Sad i Narodno pozorište Sombor.

Žirijem je tokom 24. Jugoslovenskog festival Bez prevoda presedavala rediteljka Lenka Udovički, rediteljka – predsednica žirija i članovi Dragana Varagić,  glumica, Slobodan Obradović, dramaturg, producent Janko Ljumović i Igor Vasiljev, scenograf.

Nagrade će biti uručene poslednjeg dana festivala u utorak, 12. novembra od 19 časova i 30 minuta nakon čega će biti odigrana predstava „Kako život“ u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Užica.