Mali biznisi otvaraju nova radna mesta

27. April 2017
Mali biznisi otvaraju nova radna mesta

U 184 mala i srednja preduzeća iz četiri regiona u Srbiji USAID je u saradnji sa Regionalnom agencijom Srbije uložio oko četiri miliona i 200 hiljada dinara za unapređenje poslovanja privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Program od polovine 2014. godine  realizuje Razvojna agencija Srbije preko četiri regionalne razvojne agencije (Užice, Novi Pazar, Leskovac i Kraljevo) na teritoriji 3 grada i 9 opština u pomenutim regionima.

Projektom su predviđene tri komponente koje se odnose na podršku u razvoju postojećih malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kao i afirmaciju omladinskog i ženskog preduzetništvo, podrška razvoju klastera.

Unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva,kao i povećanje prodaje,unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u agrobiznisu, tekstilnoj i lakoj industiji osnovni su ciljevi ovog projekta, kroz koji je obučeno 318 korisnika,od kojih 190 žena i mladih, istakla je Tamara Jurenić, izvrša direktorka RAS na sajmu start up kompanija i poslovnim susretima u Novom Pazaru.

Ona je dodala da je kroz projekat devet preduzeća iskoristilo šansu da uvede međunarodne standarde, dok je 15 počelo sa primenom nove tehnologije, dok su vlasnici 43 mala i srednja preduzeća predstavili svoje proizvodne programe na pet međunarodnih sajmova.

U prethodnih godinu dana, umesto 60 planiranih kroz projekat otvoreno 588 novih radnih mesta, naglasila je Ana Žegarac, koordinatorka projekta “Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD)”.

„Bespovratna sredstva u vrednosti 350 000 dolara dobilo je 60 firmi,a u toku je nabavka opreme za dalji razvoj 30 firmi vrednosti 220 000 dolara“, rekla je direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID misije u Srbiji Laura Palmer Pavlović.

Sa područja Zlatiborskog okruga konkretno iz opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš projektom je obuhvaćeno 45 radnji i preduzeća. U prvoj godini programa učestvovalo je 30 firmi i to 10 iz oblasti agrobiznisa, 7 iz sektora tekstilstva i 13 koja pripadaju lakoj industriji.

http://uzickarepublikapress.rs/region/priboj/mala-privreda-pokrece-juznu-jugozapadnu-srbiju/

Odabrana preduzeća najpre su kroz ovaj projekat dobila tehničku podršku, a zatim i finansijska sredstva kako bi primenili neophodne standarde i nove softvere, sertifikovali i resertifikovali proizvode, ali i dizajnirali prozivode i ambalažu.

Učesnici projekta izlagali su na sajmu lake industrije u Celju (Slovenija) i Minhenu, dok su predstavnici agrobiznisa učestvovali su na sajmu u Minhenu, a iz oblasti tekstilne industrije na sajmu mode u Dizeldorfu u Nemačkoj. Klaster tekstilaca iz Prijepolja kroz projekat je nabavio opremu za funkcionisanje.

http://uzickarepublikapress.rs/region/nova-varos/agrobiznis-tekstilstvo-laka-industrija-sansa-za-priboj-prijepolje-novu-varos/

U drugoj godini projekta fokus je bio na mladima i ženama. Sedam mladih i žena je dobilo opremu u ukupnoj vrednosti od 7,5 hiljada dolara za pokretanje biznisa,a očekuje se dodatna podrška i za njih u vidu opreme“, kaže Nataša Knežević, koordinatorka projekta u RRA Zlatibor.

http://uzickarepublikapress.rs/region/priboj/biznis-moze-da-uspe-u-priboju/

Kao dobar primer iz projekta, Kneževićeva je navela firmu Novoteks iz Nove Varoši, koja je uradila onlajn prodavnicu i za godinu dana povećala prihode za 40 procenata.

Naredne poslovne susrete učesnika projekta u trećem kvartalu godine organizovaće Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica, dok je završnica projekta planirana za kraj godine u Beogradu.