Maloletničke trudnoće- posledica manjka informisanosti

Autor: Taita Stojilković Specijalista ginekologije i akušerstva/ doktok.rs
26. Septembar 2023
Maloletničke trudnoće- posledica manjka informisanosti

Očuvanje reproduktivnog zdravlja mlade populacije je važna i nedovoljno zastupljena tema razgovora u našem društvu i istraživanja govore da mladi često nisu dovoljno informisani o njoj. Kao posledica javljaju se trudnoće u adolescentnom periodu koje nose ozbiljne zdravstvene, psihosocijalne i ekonomske posledice, bez obzira na to da je ishod trudnoće namerni prekid ili porođaj.

Stopa adolescentnih trudnoće tokom jedne kalendarske godine u Republici Srbiji se procenjuje 50 na 1000 devojaka, a postoje podaci da je u našoj zemlji broj maloletničkih trudnoća u porastu. Adolescentna trudnoća je svaka trudnoća koja nastane u periodu između desete i devetnaeste godine života i ona sama po sebi nosi određeni rizik kako za majku tako i za dete.

Neobaveštenost je najveći problem kod mladih. Oni se informišu od vršnjaka, preko interneta, a tek na kraju dolaze kod stručnog lica, ginekologa akušera ili pedijatra. Adolescentne trudnoće se najčešće javljaju jer mladi ljudi nisu informisani o tome kako trudnoća nastaje i kako da se zaštitite prilikom intimnih odnosa. Isto tako kod mladih devojaka ciklusi nisu redovni te može doći do pomeranja datuma ovulacije što može izazvati previd da se uopšte radi o trudnoći.

Kada su u pitanju maloletničke trudnoće, često se dešava da se mlade devojke opredele za abortus kada saznaju da su trudne. Problem može da nastane kada se trudnoća ne dijagnostikuje na vreme, upravo zbog neredovnih ciklusa u prvim godinama puberteta, te da za prekid iste bude kasno. Dozvoljeni rok za prekid trudnoće po zakonu obuhvata period do 10. nedelje gestacije.

Ako se odluče na prekid trudnoće, on može biti potpuno bezbedan, ali mogu se desiti i komplikacije u smisli krvarenja, infekcija pa i trajne neplodnost. Na učestalost komplikacija utiču mnogi faktori: zdravstveno stanje i starost žene, trajanje trudnoće, tehnika zahvata, vrsta anestezija, dodatne operacije, stručnost ginekologa akušera. Što je trudnoća starija i mogućnost komplikacija koje se mogu javiti posle prekida trudnoće je veća. Sve komplikacije su relativno retke, ali moguće.

Maloletnice koje odluče da zadrže dete potrebno je da budu pod pojačanim nadzorom jer se radi o trudnoćama koje su rizične. Dokazano da maloletnička trudnoća češće sa sobom nosi niz problema koji se mogu javiti u trudnoći kao što su: visok pritisak, malokrvnost, zastoj u razvoju ploda ili prevremeni porođaj.

Trudnoća i rođenje bebe donosi značajne promene u životu, a majčinstvo sa sobom nosi veliku odgovornost prema detetu. U najvećem broju slučajeva adolescentkinje nisu spremne za ulogu majke te je neophodna edukacija mladih briga o zdravlju i primena kontracepcije.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, DokTok stručnjaci su dostupni za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Korišćena fotografija preuzeta sa www.doktok.rs