Mediji od sutra u obavezi da prekinu program i objave nestanak deteta

31. Oktobar 2023
Mediji od sutra u obavezi da prekinu program i objave nestanak deteta

Osnivač fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić najavio je da će od 1. novembra biti uspostavljen sistem “Amber Alert” koji će se u Srbiji zvati “Pronađi me”. Mediji će uz nalog policije, biti u obavezi da prekinu emitovanje programa i da u prvih 8 časova na svakih 30 minuta objavljuju formatirani poster na kojem će se nalaziti fotografija nestalog deteta i njegovi podaci  kao i informacije o tome kako je dete bilo obučeno i gde je nestalo.

 

“Istu informaciju ćete dobiti i putem sms poruke, a biće obavešteni i svi oni koji su na autobuskim i železničkim stanicama, tj. sve autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za to, objaviće istu informaciju. U prvoj fazi se uključuje i aerodrom ‘Nikola Tesla’ koji će umesto reda letenja, objavljivati informaciju o nestalom maloletnom licu”, rekao je Jurić.

Dodao je da se u radu policije, kada je reč o potrazi za detetom, ništa neće menjati već da je jedina novina to što će sa novim sistemom “Pronađi me” u potragu biti uključena i šira zajednica.

“Što se tiče uloge građana, mi ćemo imati moralnu obavezu da se oko sebe osvrnemo i više razmišljamo o nestalom detetu ili da ukoliko dobijemo informaciju o nestalom detetu, tu informaciju prosledimo policiji”, rekao je Jurić i dodao je da je važno da građani ne dostavljaju policiji lažne informacije i ne otežavaju njen rad u tim teškim momentima.

Objasnio je da će i policija, ali i nevladin sektor raditi na edukaciji građana o tome šta je zapravo bitno dati kao informaciju policiji kako se ne bi ugrozila sama potraga.

 

“Ukoliko se potraga završi tragično, bićemo u obavezi da radimo sa porodicama stradalog odnosno nestalog lica u tom momentu, a ukoliko se potraga srećno završi imaćemo obavezu da radimo na traumama koje je nestala osoba doživela tokom dana nestanka”, istakao je Jurić.

Jurić veruje da će armija ljudi koja će pomoći u potrazi za nestalim detetom biti od jako velikog značaja i to, ističe, ne govori na osnovu svojih pretpostavki, već iz iskustava drugih zemalja.

“Kada govorimo o potragama za nestalim licima, jako je važno znati da je brz pronalazak ključan. Kada govorimo o nestaloj deci, imali smo slučajeve da su upravo zbog tromosti, sporosti i neefikasnosti neki slučajevi završeni tragično. To želimo da predupredimo”, rekao je Jurić.

Dodaje da će u drugoj fazi, odmah nakon uspostavljanja sistema, biti uključeni i druge činioci poput naftnih kompanija, benzinskih pumpi, banki, tržnih centara, marketinških agencija koje u svom posedu imaju elektronske bilborde.

Treba istaći da su načelnici policijskih uprava, koji će i pokretati sistem uveliko na obukama, kako bi spemno dočekali 1. novembar i da mogu odmah da odreaguju na pravi način.

Inače, ovakav sistem je preventivan u mnogim zemljama, pre svega u SAD, gde se u mnogim slučajevima desilo da su otmičari, kada su videli da je sistem pokrenut, puštali decu na slobodu, znajući da je pažnja svih građana usmerena ka tom detetu.

Korišćene fotografije Pexels.com