Međuljudski odnosi važniji od zarade

Autor: novaekonomija.rs
05. Decembar 2021
Međuljudski odnosi važniji od zarade

Građani Srbije od poslodavaca očekuju platu od 760 evra, a kada biraju posao najbitniji su im međuljudski odnosi, pa tek zarada, pokazuje anketa sajta Infostud. Zaradu od preko 1.000 evra u Srbiji očekuje skoro četvrtina, a veću od 500 evra 17 odsto kandidata. Muški ispitanici očekuju oko 890 evra zarade, dok žene skoro 200 evra manje, oko 700 evra.

Prema poslednjim zvaničnim podacima iz oktobra meseca, prosečna plata u Srbiji iznosi 547 evra, dok je željena plata u proseku za oko 210 evra veća u odnosu na trenutno stanje.

Među prioritetima zaradu značajno više ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, a sigurnost posla oni koji su trenutno nezaposleni. Dobri međuljudski odnosi su svima podjednako važni.

Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su za dobijanje posla dva najvažnija aspekta znanja i veštine koje kandidat poseduje (29 odsto), te motivacija i volja za zaposlenjem (24 odsto). Kao bitne faktore, ispitanici iz naše zemlje navode radno iskustvo i dobre kontakte i poznananstva.

 Znanja i veštine su u većoj meri važni zaposlenima i onima koji se školuju, nego nezaposlenima.

Kako se dodaje 68,5 odsto zaposlenih razmišlja da u nekom trenutku promeni posao, a 21 odsto bi to uradilo samo ako bude primorano. U poređenju sa regionom, u Srbiji je nešto izraženiji strah od gubitka posla, 30 odsto naspram 26 odsto u regionu.

Pandemija je kako se dodaje omogućila rad od kuće, ali se radnici sve više vraćaju na radna mesta. Strane privatne kompanije su i dalje omiljeni tip poslodavca u Srbiji, a u državnim preduzećima radila bi četvrtina ispitanika.

Mladi smatraju da je za pronalazak posla potrebno svega par meseci, kao i da je praksa najbolji način da se stekne radno iskustvo, jer 66 odsto njih to navodi kao poželjnu opciju.

U istraživanju Infostuda je učestvovalo 4.706 ispitanika iz Srbije koji su podeljeni u 3 grupe: nezaposleni (52 odsto), zaposleni (41 odsto) i oni koji se i dalje školuju (7 odsto).