Međunarodni festival veterana folklora 2. decembra u KC Zlatibor

Autor: zlatiborpress.rs
30. Novembar 2023
Međunarodni festival veterana folklora 2. decembra u KC Zlatibor

Udruženje za negovanje narodne tradicije „Zlatibor“ Čajetina organizuje tradicionalni Međunarodni festival veterana folklora, ove godine po 12. put. Program će se održati 2. decembra u Kulturnom centru Zlatibor.

I ove godine će se na Zlatiboru okupiti veterani folklora iz Srbije i zemalja u okruženju na tradicionalnom 12. Međunarodnom festivalu, u organizaciji Udruženja za negovanje narodne tradicije „Zlatibor“ Čajetina. Festival se održava 2. decembra od 12,30 u Kulturnom centru na Zlatiboru.

“To je spektakl. Tako ga ljudi doživljavaju. Ove godine smo za samo 14 dana zatvorili prijave, što pokazuje da radimo dobro, da je to i dalje festival koji je najposećeniji u ovom delu Evrope. Ove godine dolazi 51-no društvo sa preko 1 300 učesnika. Trudili smo se, kao i svake godine, da pozovemo goste iz raznih delova bivše Jugoslavije , a standarsno dolaze iz Austrije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske… Ima društava koji dolaze po deveti put, a ima i novih društava, što je dobro”, priča Luka Vesović iz UZNT „Zlatibor“ Čajetina.

Udruženje za negovanje narodne tradicije „Zlatibor“ Čajetina će se ove godine predstaviti Igrama iz Jugoistočne Srbije. Koreografiju je radila Mira Milinković, koja je i umetnički rukovodilac i izvođač Veteranskog ansambla.
“Bilo je razmišljanja da li da nastupamo, ali pošto sada imamo izvođački ansambl koji može da se uključi u organizaciju, onda smo se lako odlučili da se ipak predstavimo, kao prvi, sa Igrama iz Jugoistočne Srbije. Hteo bih još jednom da iskoristim priliku da pozovem gledaoce, kao i meštane Čajetine, da prisustvuju. Jer, ipak je ovo spektakl; imate 51 različitu koreografiju! Mislim da je to nešto što treba videti”, naglasio je Luka.

Svake godine Veterani se suočavaju sa izazovom kako što bolje organizovati festival i pokazati se kao dobar domaćin, a brojnost prijavljenih ansambala pokazuje da u tome uspevaju. Nakon festivala, već u nedelju, čeka ih još jedan izazov – nastup na Republičkom takmičenju u Požarevcu, gde će ivođački ansambl dati sve od sebe da osvoji i neku od nagrada.

Korišćene fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs