“Misija dobrote” koja traje čitav vek u monografiji Slobodanke Mire Stanković Ćirković

Autor: uzice.rs
06. Oktobar 2023
“Misija dobrote” koja traje čitav vek u monografiji Slobodanke Mire Stanković Ćirković

“Misija dobrote”, naziv je monografije Slobodanke Mire Stanković Ćirković, dugogodišnje predsednice Kola srpskih sestara Užice čija je promocija upriličena u Svečanoj sali Gradske kuće u okviru Programa obeležavanja Dana grada.

Sto godina postojanja i rada Kola srpskih sestara Užice povod je za knjigu, koju je izdao Istorijski arhiv Užice, a prema rečima autorke, iako nije bilo, vredelo je.

“Ovo je bio jedan zaista veliki posao, monografija ima 585 strana, a ono što je u njoj napisano su činjenice. Iako je arhiva spaljena tokom ratnih dešavanja, ostala su sećanja potomaka, koji su ih prenosili narednim generacijama, ostale su i fotografije kao svedočanstva tih sećanja. Ovaj grad ima dušu i uvek je bilo tako. I 1903.godine kada se beleže prvi podaci o humanitarnom radu i 1921.godine kada je Kolo zvanično osnovano i 1993. godine kada je njegov rad obnovljen. Tako je i danas zahvaljujući sestrama koje ne posustaju”.

Izrazivši zadovoljstvo monografijom koja svedoči o veku postojanja i delovanja Kola srpskih sestara Užice, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević pozvala je sugrađane da pročitaju knjigu koja svedoči o svim humanitarnim okupljanjima, podeli paketa humanitarne pomoći tokom najtežih dana u srpskoj istoriji, ali i delovanju članica Kola u sferi kulture i obrazovanja.

“Imate razloga da budete ponosne, a mi svi zajedno sa vama na ovo delo, kojim odajemo dužno poštovanje našim dobročiniteljkama, majkama i sestrama, čija je misija bila i ostala MISIJA DOBROTE. Njima odajemo počast, a budućim generacijama ostavljamo u nasleđe ogromnu vrednost, iz koje će učiti kako se ruše sve prepreke u nameri da se pruži pomoć, podrška, ljubav i pažnja onima kojima je najpotrebnija. Sigurna sam da će se zahvaljujući svima vama i u narednom veku i vekovima uvećavati ljubav, dobrota i povezanost, na jedinom ispravnom putu, putu milosrđa i dobročinstva”.

Željko Marković direktor Istorijskog arhiva Užice zahvalio se Kolu srpskih sestara Užice na poverenju da ova ustanova bude izdavač monografije.

“Nama je to bila izuztetna čast, naročito u ovoj godini jubileja kada obeležavamo 75 godina grada, i u danima kada obeležavamo 9. oktobar Dan grada Užica”.

Kolo srpskih sestara Užice 15. oktobra biće domaćin Sabora Kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore, uz prisustvo više od 120 sestara iz naše i zemalja širom Evrope.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs