Moba pa Čola na Zlatiboru

30. April 2017
Moba pa Čola na Zlatiboru

”Svesrpska narodna moba“, narodna akcija za izgradnju najveće panoramske gondole na svetu, biće održana u ponedeljak, 1. maja, sa početkom u 15 časova, u centru Zlatibora, iznad pijace kod postavljenog kanema temeljca „Gold gondole Zlatibor“. Organizatori očekuju prisustvo i učešće oko 20.000 građana, kako iz Čajetine i Zlatiborskog okruga, tako i iz cele Srbije. Od 20 časova na Kraljevom trgu pevaće Zdravko Čolić.

Narodna svesrpska moba još je jedno upozorenje vlasti, ministrima i predsedniku Srbije “koji krše Ustav i zakone” i ne dozvoljavaju da počne izgradnja panoramske gondola na Zlatiboru, rekao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, najavljujući 1. maj na najposećenijoj planini u Srbiji.

“Ne možemo da krenemo sa izgradnjom najvažnije investicije u Zapadnoj Srbiji koju finansira opština Čajetina od početka do kraja. To je izgradnja panoramske žičare iz centra Zlatibora do vrha Tornika u dužini od devet kilometra. To je ujedno i najduža gondola na svetu, ove vrste. Ukupna investicija je 13 miliona evra. Opremu smo nabavili, još pre dve godine smo počeli da uvozimo od francuske firme Pomagalski I ta oprema za sada stoji”, kazao je Stamatović na konferenciji za novinare u Beogradu.  On je dodao da oprema stoji zbog “opstrukcije državnih institucija”.

“Tražimo da radimo uz pomoć gradjevinske dozvole. Ne mimo zakona, već da radimo sve u skladu sa zakonom. Očigledno da zato što ne podržavamo vladajuću koaliciju nama to nije dozvoljeno. Mi smo se odlučili da krenemo sa ovom svesrpskom mobom za 1. maj i pozvali smo sve političke partije i sve sindikate, udruženja da nam pomognu da podignemo glas i još jednom opomenemo vlast da radi svoj posao”, naveo j Stamatović.

On je rekao da će ta akcija (moba) biti nastavljena i da neće biti prekinuta dok se gondola ne završi.

“Počinjemo sa gradjevinskim radovim. Mogu da nas hapse, mogu da prete, da šalju inspekcije ali ovog puta je narod u Čajetini i čitavom kraju odlučan da počne izgradnja gondole. I da jednostavno ne trpimo tu štetu i političku i ekonomsku, jer izgradnjom gondole Srbija bi imal prihode od PDV-a. Srbija bi imala i kvalitetniju i ozbiljniju ponudu”, kazao je Stamatović.

On je rekao da su sve “zakonske mogućnosti potrošene”.

“Mi na ovaj način ne rušimo nikoga, ne radimo ništa što nije u skladu sa zakonom. Ne radimo protiv svoje države, već u skladu sa zakonima i Ustavom u korist svoje države. I samo tražimo pravo na rad. Akcija je usmerena ka razvoju Srbije”, naveo je Stamatović.

On je ocenio da je opština Čajetina na “crnoj listi” jer je sprečeno da 2.213 hektora zemljišta ode u privatne ruke.

Stamatović je zahvalio pevaču Zdravku Čoliću za sve što je do sada učinio za Zlatibor i ocenio da je uradio mnogo.

“Srbija zaslužuje da ovako popularno ime u svetu muzike i čoveka koji nema mrlju na svojoj karijeri bude promoter Zlatibora. I ponudili smo mu da bude promoter gondole kada se bude završila i da brendiramo jednu kabinu sa njegovim likom i imenom i nadam se da će to tako biti”, kazao je on.

Stamatović je rekao da je plan da “gondola bude svojevrsna atrakcija”, kao i da će na taj način biti odato priznanje umetnicima, privrednicima i naučnicima koji su ostavili traga u srpskoj istoriji i društvu.

Vladimir Živanović, v.d. direktora TO Zlatibor je rekao da će koncert Zdravka Čolića na Kraljevom trgu početi u 20 časova i da se s obzirom na popunjenost kapaciteta očekuje oko 30 000 ljudi.

Iz benda Zdravka Čolića ističu da dolaze u punom sastavu I u punoj produkciji i da će koncert trajati više od tri časa.