Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u Čajetini

07. Mart 2019
Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u Čajetini

U februaru je Zlatiborski krug započeo realizaciju projekta Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine, koji će trajati 10 meseci. Cilj projekta je podizanje nivoa ekološke svesti i informisanosti stanovnika Čajetine o značaju odgovornog ponašanja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, kroz model cirkularne ekonomije, i uspostavljanje okvira podrške za primenu ovog modela kako bi Čajetina postala primer dobre prakse u očuvanju i zaštiti životne sredine kroz obrazovanje i primenu ovog koncepta.

S obzirom na to da je Čajetina jedna od prvih opština u kojima je, od 2013. godine, zastupljen program Eko škole i da je osnovna škola „Dimitrije Tucović“ ostvarila značajne rezultate u ovom programu, stanovnici Čajetine su već upoznati sa aktivnostima koje su tokom ovog perioda realizovane. Jedna od značajnijih aktivnosti koje su planirane ovim projektom je Nacionalna konferencija na Zlatiboru na kojoj će se predstaviti rad svih Eko škola u Srbiji.

Projektom je takođe planirano i osnivanje Saveta za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina, koji će sačinjavati predstavnici lokalnih nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, medija, biznis sektora i lokalne uprave, u cilju umrežavanja svih relevantnih lokalnih faktora u radu na planiranju i implementaciji aktivnosti na lokalnom nivou, vezanih za održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Edukativni deo projekta predviđa organizovanje predavanja za roditelje učenika osnovnih škola u Čajetini, Mačkatu i na Zlatiboru i dece – korisnika PU “Radost” iz Čajetine, kao i za zaposlene u ovim ustanovama, na kojima će biti predstavljeni principi cirkularne ekonomije u zaštiti životne sredine i koncept izrade i upotrebe igračaka od prirodnih materijala, kružne i produžene upotrebe didaktičkih sredstava, knjiga i igračaka i negativni primeri komercijalizacije detinjstva.

Za učenike osnovnih i srednje škole u Čajetini su predviđene radionice o primeni principa cirkularne ekonomije u školi i svakodnevnom životu.

Promotivne aktivnosti u projektu obuhvataju realizaciju dva okrugla stola za predstavnike lokalnih institucija, civilnog sektora, biznis sektora, medija i lokalne uprave o značaju principa cirkularne ekonomije u zaštiti životne sredine i formiranje Saveta za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina, snimanje i emitovanje TV priloga o projektu. Redovno će se postavljati vesti o svim aktivnostima na društvenim mrežama, internet prezentacijama Udruženja, opštine Čajetina i sajtovima organizacija koje se bave održivim razvojem i promovišu princip cirkularne ekonomije u zaštiti životne sredine.

Inače, projekat finansira Evropska unija, kao deo treće faze projekta “ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU”.

Env.net je vodeća regionalna mreža koja povezuje predstavnike svih organizacija i institucija čiji je cilj održivi razvoj i zaštita životne sredine, u zemljama Zapadnog Balkana i Turske, kao i dve partnerske organizacije iz zemalja članica EU (Italija i Belgija). Organizacija Ambasadori održivog razvoja već godinama u Srbiji realizuje i podržava aktivnosti i inicijative kojima je cilj unapređivanje životne sredine i promocija principa održivog razvoja pre svega u obrazovanju, ali i svim drugim sferama društvenog života.