„Mudrosti starih za iskustva mladih“-literarni i likovni konkurs

05. Oktobar 2023
„Mudrosti starih za iskustva mladih“-literarni i likovni konkurs

Udruženje „RAZVOJ UE“ raspisuje literarni i likovni konkurs na temu „Mudrosti starih za iskustva mladih“. Konkurs traje od 5. do 25. oktobra 2023. godine i mogu učestvovati učenici od I do IV razreda osnovnih škola sa teritorije Grada Užica i opštine Sevojno.

Cilj konkursa koji se simbolično raspisuje tokom trajanja Dečje nedelje, a u mesecu oktobru koji se obeležava kao mesec solidarnosti sa starim osobama, je da kod učenika podstakne razmišljanje i stvaralaštvo na temu položaja starih u neposrednom okruženju i uopšte u društvu. Ovo je i način da povežemo dve najosetljivije grupe u našem društvu- decu i stare i tako dodatno utičemo na razvijanje tolerancije među onima koji su stvarali i populacijom kojoj ostavljamo grad u budućnosti.


Svi radovi treba da sadrže sledeće podatke o učeniku: • ime, prezime, razred i odeljenje učenika, • naziv i adresu škole, • ime i prezime profesora razredne nastave, • kontakt telefon profesora razredne nastave i mejl adresu škole.

Radove slati nepotpisane, otkucane ili pisane rukom. U posebnoj, pratećoj koverti uneti sve tražene podatke o autoru i sve zajedno poslati (zalepljeno) u jednoj koverti zaključno sa 25. oktobrom 2023. godine na adresu

Udruženje „RAZVOJ UE“ Stevana Mokranjca 10 31 000 Užice Sa naznakom ZA LITERARNI KONKURS


Radovi će biti šifrirani, a zatim pregledani od strane profesora razredne nastave, profesora metodike srpskog jezika i likovne kulture sa Pedagoškog fakulteta i jednog novinara lokalnih medija.

Pobednici konkursa biće proglašeni 20. novembra 2022. godine na Svetski dan deteta.

O vremenu dodele zahvalnica i nagrada svi učesnici i pobednici konkurs biće naknadno obavešteni.

Autori tri najbolje priče dobiće zahvalnice i prigodne poklone, a svim učesnicima biće uručene zahvalnice. Sve nagrađene priče I crteži koji biće objavljene na portalima www.vodiczastare.rs i www.uzickarepublikapress.rs čiji osnivač je Udruženje „RAZVOJ UE“ koje i pokreće literarni I likovni konkurs.

Projekat „Mudrosti starih za iskustva mladih“ u okviru koga se realizuje i literarni konkurs podržao je Grad Užice kroz Programe organizacija civilnog društva za 2023. godinu.

Podsećamo, literarni konkurs na zadatu temu prvi put je organizovan u istom periodu prošle godine i izazvao je veliko interesovanje ciljne grupe.

Na konkurs koji je trajao od 5. do 25. oktobra stiglo je 29 radova učenika od I do IV razreda osnovnih škola Dušan Jerković, Stari grad, Slobodan Sekulić i Miodrag Milovanović Lune“ sa sedištem u Karanu, ali i đaka koji ovu školu pohađaju u izdvojenim odeljenjima u Trnavi, Lunovom selu i Ribaševini.