Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

20. Mart 2016
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se danas  četvrtu godinu zaredom. Osnovan 2013. godine na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ovaj dan predstavlja priliku da se poruka o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti.

U obeležavanje nacionalnog dana borbe protiv raka dojke uključiće se i Skupština Srbije čija će zgrada biti osvetljena ružičastim svetlima.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4.100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1.600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.

Ministarstvo zdravlja je 2012.godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke i osnovalo Kancelariju za prevenciju malignih bolesti. U toku je sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga raka dojke, a prema podacima Kancelarije za skrining raka u prvom ciklusu je otkriveno 290 karcinoma dojke, a u drugom ciklusu otkriveno je 102 karcinoma dojke.

Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke, a najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi je redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija, kao i redovni samopregledi dojki.

Gotovo 1600 žena godišnje izgubi bitku sa rakom dojke, koji predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine blizu 4000 žena u našoj zemlji je pogođeno ovom bolešću, zbog čega lekari ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

Savetovalište za žene lečene od raka dojke „Jefimija“ iz Užica sutra od 18 časova u svečanoj Sali Gradske kuće tematskom večeri „Priče pobednica“ obeležiće Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.