Nagrada za izvrsnost Zelene staze

02. Oktobar 2017
Nagrada za izvrsnost Zelene staze

Užička zelena staza infrastrukture visokog kvaliteta zvanični je nosilac druge nagrade u kategoriji izvrnost koja je dodeljena na ceremeniji u gradu Limeriku u Irskoj.

U obrazloženju nagrade stoji da se nagrada “odnosi na prvih 5 kilometara staze trasom napuštene železničke pruge u klisuri reke Đetinje koja je obnovljena u jedinstvenom prirodnom okruženju zahvaljujući velikoj uključenosti lokalne samouprave. Zelena staza je pristupačna svima, uključujući osobe sa smanjenom pokretljivošću, pa je evidentan sve veći broj posetilaca i rekreativaca”.

Balaban

Inače u kategoriji izvrsnost nagrade na ovom konkursu pripale su i prekograničnoj stazi Venban koja u dužini od 125 kilometara prolazi kroz Nemačku, Belgiju i Luksemburg trasom stare prekogranične železničke pruge. Zamišljena i razvijena kao evropski projekat saradnje Zelena staza je u kontinuitetu unapređivana još od 2013. godine.

Na trećem mestu u istoj kategoriji je i 50 kilometara duga staza Rio Minjo Zelena staza  koja ide pored reke Minjo koristeći trasu napuštene železničke pruge proširenu stazama duž reke i lokalnim putevima.Predstavljena je od strane gradova Monsao, Valensa, Vila NovaiKaminja, Portugalija kao staza koja povezuje gradove, sela i prirodne predele, od kojih su mnogi deo mreže „Natura 2000“, koja omogućuje lokalnom stanovništvu i turistima, uključujući i osobe smanjene pokretljivosti, pristup predelima izuzetne prirodne lepote. Ocenjena je veoma visoko od strane posetilaca.

Treba istaći da se nagrade za Zelene staze Evrope koje su ustanovljene 2003. godine i uručuju se svake dve godine dodeljene osmi put 28. septembra za vreme zvanične ceremonije u gradu Limeriku u Irskoj. U ime grada Užica nagradu je primio član Gradskog veća, Petar Blagojević.

zelena staza

Sedam Zelenih staza iz Belgije, Portugalije, Španije i Irske nagrađene su kao primeri dobre prakse u Evropi.

Inače, u ovoj, 2017. godini međunarodni žiri nagradio je projekte iz dve kategorije: „Izvrsnost“ i „Inicijative dobrih primera“, a dodelio je i jednu specijalnu nagradu žirija.

Žiri se sastao u Briselu 21. juna i u skladu sa propozicijama konkursa odabrali su 3 nagrade u kategoriji „Izvrsnost“ i 3 u kategoriji „Inicijative dobrih primera“, kao i specijalnu nagradu žirija namenjenu Zelenoj stazi koja je od posebnog značaja.