Najduža panoramska gondola na svetu i zvanično otvorena

14. Januar 2021
Najduža panoramska gondola na svetu i zvanično otvorena

Najduža panoramska ”Gold gondola”, ukupne dužine oko devet kilometara koja povezuje centar Zlatibora sa vrhom Tornik što je visinska razliku od 581 metar i zvanično je počela sa radom. Iako je po povlašćenim uslovima od ponedeljka koriste učesnici Zlatiborske mobe i meštani Čajetine, a ostali posetioci Zlatibora od tada plaćaju propisani iznos verovatnije je da će upravo 14. januar 2021. biti upisan u istoriju kao datum početka rada. Istorija će nekada svedočiti i da se ovaj datum poklapa sa govorima pomirenja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Milana Stamatovića, prvog čoveka opštine Čajetina na temu Zlatiborske gondole.

Najpre se predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović  zahvalio predsedniku Vučiću što prisustvuje otvaranju gondole, ukazujući da je to početak dijaloga opozicije i vlasti verujući da će to biti u interesu Zlatibora i cele Srbije.

Ističući da je Gold gondola najveći investicioni projekat u istoriji opštine Čajetina u koji je isključivo iz lokalnog budžeta izdvojeno 13 miliona evra, Stamatović se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se dođe do trenutka korišćenja gondole.

On je podsetio da ideja izgradnje gondole datira od 2004. godine kada se krenulo u obnavljanje u bombardovanju razrušenog Tornika i da je preživela brojne birokratske prepreke Vlada Vojislava Koštunice, Borisa Tadića  ne osvrćući se na probleme sa državom poslednjih pet godina.

„Morali smo da uverimo predsednika Vučića da je ovaj projekat od opšteg interesa i zahvalan sam zato što je to shvatio kao opšti interes. Uz određene prepreke uspeli smo da realizujemo ovaj projekat i da ga otkočimo u zadnjih godinu dana, da dobijemo građevinske dozvole, da izvršimo tehnički prijem i dobijemo upotrebnu dozvolu, pa da danas gondolu možemo da pustimo u funkciju“, rekao je Stamatović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se raduje svakom uspehu koji dobro donosi građanima i Srbiji. Od mene nećete čuti da je gondola loša, zato što je gradio neko drugi ili zato što je njenu gradnju inicirao neko drugi, bilo bi sramota da to kažem. Ponosan sam na ovu gondolu i onoliko koliko budemo mogli da pomognemo, oko početne stanice i svega drugog, pomoći ćemo.

Želim da vam kažem da ćemo biti uz vas, kao što ste vi uvek uz svoju Srbiju, tako ćemo mi uvek biti uz svoj Zlatibor i uz svoju Čajetinu, nevezano za to ko se kada nalazio na vlasti i ko će sutra da se nalazi na vlasti, zaključio je Vučić. On je čestitao  Stamatoviću, građanima Čajetine i Zlatibora, ali i svim građanima Srbije na završetku ovog projekta, dodajući da se tek sada razbuktava trka između Zlatibora i Vrnjačke banje po broju turista.

Predsednik Srbije je dolazak na Zlatibor iskoristio i da najavi nove investicije u Zlatiborski kraj uz podršku države. Pored auto puta do Požege, koji će biti završen do kraja ove godine, on je istakao i izgradnju obilaznice oko Zlatibora, put za Ponikve, brze saobraćajnice ka Užicu koja će ići dalje ka Kotromanu i Višegradu.


Potpredsednik francuske kompanije ”Poma” Kristijan Buvije rekao je da mu je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju i zahvalio se svima. Čast mi je što je oprema francuske kompanije danas ovde, a posebno zadovoljstvo mi je što sam bio jedan od učesnika na ovom projektu. Zlatna gondola je danas najduža gondola na svetu, istakao je Buvije.

Treba istaći da je u saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem, kompanijom „Pomagalski“, kompletna instalacija urađena u skladu sa najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine uz poštovanje napora opštine Čajetine da postane prva ekološka opština u Srbiji, o čemu je naš portal pisao. 

Na svečanom otvaranju posebna pažnja ukazana je učesnicima Zlatiborske mobe koja je u februaru 2017. godine počela zaoravanjem prve brazde na mestu današnje početne stanice Gold gondole. U ime akcijaša prisutnima se danas pre oba predsednika obratio rabadžija Milojko Udovičić – Šiš, koji je istakao da je ponosan na učešće u projektu.

Inače, kapacitet najduže panoramska gondole je 600 putnika na sat, sa 55 kabina sa po deset mesta. Gondola se kreće brzinom od oko šest metara u sekundi, pa vožnja od početne stanice do vrha Tornika traje oko 25 minuta.


Rukovodstvo opštine Čajetina su da će se investicija u gondolu vrati za maksimalno 10 godina. Veruju da će za to vreme Zlatibor postati najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa deset miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Ovome dodajemo da je cena karte za vožnju gondolom u oba pravca za odrasle 1000, a za decu 550 dinara. Cena za stanovnike Čajetine je 50% niža, koliko je i popust za osobe sa invaliditetom. Popusti su obezbeđeni i za grupne pojedinačne karte i kreću se od 10 do 20% uz overen spisak članova grupe. Kompletan cenovnik dostupan je OVDE.