Najveća maketa na Balkanu stigla u Užice

16. Maj 2018
Najveća maketa na Balkanu stigla u Užice

Užice je 38 grad u Srbiji u kome svi zainteresovani mogu da pogledaju maketu čija površina je 44 metra kvadratna. Autor Borivoj Vujić iz Beograda tokom 20 godina stvaranja kroz 5 000 eksponata prikazao je realnost života u gradu i na selu, u Srbiji i u pojedinim gradovima Evrope.

autor

Maketa koja je rađena u razmeri 1:87 (to je razmera u kojoj fabrike proizvode vozove, automobile, kamione, objašnjava autor) nastajala je više od 20 godina i trenutno je najveća na Balkanu, ističe autor.

k teren

Sve je počelo od makete košarkaškog terena, jer je u vreme kada sam bio mali, košarka bila omiljeni sport svih generacija. Višak slobodnog vremena u period 90-tih godina prošlog veka dao mi je prostora da obradim i pojedine nastavne teme iz predmeta svet oko nas i tehničke kulture.

maketa 1

 

Tvrdi da se 2000. godine celokupna zamisao svidela i ljudima iz ministrstva prosvete pa su maketu odobrili kao nastavno sredstvo. Od tada ona putuje Srbijom i obišao sam 37 lokalnih samouprava, prikazujući istovremeno svim posetiocima šta se može postići radom i kreativnošću, kaže Vujić, a Pirot i Zrenjanin jedine su lokalne samouprave koje su učenicima omogućile besplatnu posetu izložbi.

 

Nije mu cilj da izlažem u inostranstvu, iako je kako navodi imao takve zahteve, već da naši ljudi vide „minijature“ Železničke stanice u Beogradu, , Katedrale u centru Novog Sada, stari CK soliter, nekadašnji  Savski most u Beogradu, garaža na Obilićevom vencu, hotel Jugoslavija na Zemunskom keju, šupa za Plavi voz u Topčideru, ali i zabavni sadržaj Pratera u Beču, Olimpijski toranj u Minhenu i druge atrakcije.

maketa 4

Izložba “Svet oko nas” otvorena je u Užicu do 26. maja i može se pogledati na prvom spratu GKC-a. Cena ulaznice je 150 dinara.