Narodni muzej Užice započeo radove na konzervaciji 23 ikone sa ikonostasa crkve u Rogačici

Autor: uzice.rs
22. Novembar 2021
Narodni muzej Užice započeo radove na konzervaciji 23 ikone sa ikonostasa crkve u Rogačici

 U toku je rad na projektu Narodnog muzeja u Užicu  pod nazivom “Ispitivački i slikarski, konzervatorsko-restauratorski radovi na ikonama sa ikonostasa crkve Vaznesenja Hristovog u Rogačici“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja. Projekat je odobrio Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo, koji je i sa svojim stručnim timom u nadzoru celog projekta.

 

Ispred  Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo u projekat su uključeni slikar restaurator savetnik Dušan Jovanović i istoričar umetnosti Čedomir Bačkulja.

Planirana je konzervacija 23 ikone sa ikonostasa crkve u Rogačici, kraj Bajine Bašte, posvećene Vaznesenju Hristovom. Sadržaj programa obuhvata konzervaciju, zaštitu ikona, njihovu prezentaciju kao i obradu tehničke i foto dokumentacije.

U ovaj projekat uključen je i Republički zavod za zaštitu spomenima iz Beograda sa fizičko – hemijskom analizom. Rukovodilac je viši slikar – restaurator Narodnog muzeja Užica, Dragan Tomanović, a na projektu učestvuju i slikari Vladimir Milovanović, Milena Stefanović, Dragan Ristić, saradnik Andrej Tomanović i istoričar umetnosti Dragiša Milosavljević.

Završetak radova planiran je do kraja godine. Projekat je od izuzetnog kulturološkog značaja, a posebno je bitno naglasiti da zaštita i poštovanje ikona iz polovine 19. veka  predstavlja veliki doprinos očuvanju kulturne baštine užičkog kraja, ali i cele Srbije.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.