Nastava počinje na vreme, preporuke se moraju poštovati

28. Avgust 2020
Nastava počinje na vreme, preporuke se moraju poštovati

Osnovne i srednje škole u Užicu koje će u nastupajućoj školskoj godini pohađati oko 10 000 učenika spremne su za ponedeljak i početak nove školske godine u skladu sa preporukama Kriznog štaba i resornog ministarstva za sprečavanja širenja koronavirusa. Završen je i mukotrpni posao oko rasporeda časova za 1 300 prosvetnih radnika u našem gradu, koji nije bilo lako napraviti jer pojedini nastavnici rade u nekoliko škola.

Svi školski objekti su tokom avgusta očišćeni od poda do plafona, ali će se u nedelju i ponedeljak biti dodatno dezinfikovati za šta je lokalna samouprava izdvojila i dodatna sredstva. Na području Užica oko četiri procenta roditelja se izjasnilo da njihova deca isključivo prate onlajn nastavu, istakao je Ratko Trmčić, gradski većnik za obrazovanje.

Prema uputstvima Ministarstva prosvete časovi će trajati pola sata, a obaveza je da se odeljenja u osnovnim školama podele na pola, tako da u jednoj grupi ne bude više od 15 učenika.


Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola tokom septembra će ići pre podne u školu, dok će učenici od petog do osmog razreda raditi po kombinovanom sistemu i biće takođe podeljeni u grupe. Tokom prve sedmice školske godine prva grupa će ići u školu u ponedeljak, sredu i petak, a druga grupa u četvrtak i utorak. Naredne sedmice grupe će se rotirati. Obaveza roditelja, odnosno staratelja  je da pred polazak u školu svakom učeniku izmere temperature.


Odeljenja u srednjim školama će biti podeljena pa će jedne nedelje u školu ići jedna, a naredne sedmice druga grupa đaka. Grupa koja ne ide u školu  pratiće nastavu na daljinu, objasnio je Vukadin Simović, direktor Užičke gimnazije. On je dodao da će svaka škola raditi prema svom planu i na način da što manje osoba bude tokom dana u školi, a oni koji borave da budu u što većim prostorima kako bi se mogućnost zaraze smanjila na minimum.


Simović je istakao da neće biti kabinetske nastave, već će odeljenja biti u istoj učionici, a nastavnici će se menjati. Dvočas je predviđen za časove fizičkog, gde god je to bilo moguće, a plan je da se časovi većinom održe na Gradskom stadionu, u objektima JP „Veliki park“ ili u prirodi, rekao je Simović.


Na prvim časovima odeljenskih starešina učenici će biti upoznati sa merama postupanja u školskim objektima. Kjučno je da đaci moraju nositi maske koje sami obezbeđuju  redovno moraju prati ruke i ne smeju se zadržavati u holovima škola.

Za sve prosvetne radnike maske maske su obezbeđene kao i 70 procentni alkohol za dezinfekciju školskih prostora i to četiri puta dnevno, u toku dva velika odmora i posle završene nastave u prvoj i drugoj smeni.

Svaka škola u Užicu prijem prvaka organizovaće u skladu sa raspoloživim prostorom, a ukupan broj dece koja polaze u prvi razred u našem gradu je oko 500.

Ovome dodajemo da je Krizni štab za suzbijanje COVID-19 odlučio da karantin ili PCR testiranje za državljane Srbije koji se vraćaju sa letovanja neće biti uvedeni, ali je usvojio preporuku po kojoj deca koja su bila u inostranstvu, nakon povratka u zemlju, deset dana nastavu pohađaju onlajn.