Natalitet, turizam i privreda prioriteti

31. Oktobar 2017
Natalitet, turizam i privreda prioriteti

Između dva jubileja od 1.novembar prošle do 1.novembar 2017. godine prioritet svih prioriteta u Novoj Varoši bio je podsticaj nataliteta, jer se ova opština nalazi na listi od pet gradova u Srbiji sa najnižom stopom, kaže neposredno uoči Dana opštine predsednik, Radosav Vasiljević.

rade

Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš veruje da će do narednog Dana opštine biti krupnih investicija Foto–ppmedia

On naglašava da novčana naknada za prvorođeno dete u Novoj Varoši u ovoj i prošloj godini iznosi stotinu hiljada dinara, 200 000 dinara se isplaćuje za drugorođeno, a 300 hiljada dinara za trećerođeno dete. Na račun majke koja rodi četvrto dete uplaćuje se 400 000 dinara, dok je peto i svako naredno dete, parovi od ove lokalne smaouprave dobijaju 500 000 dinara.

Vasiljević ističe i da nezaposlene porodilje u Novoj Varoši, iz budžeta mesečno dobijaju naknadu od 12 000 dinara za prvorođeno dete, što je za 2.000 dinara više nego 2015. godine, dok se taj iznos povećava za 3 000 dinara za svako naredno rođeno, zaključno sa petorođenim detetom. On naglašava da je opština ove godine opredelila 3, 3 odsto ukupno planiranih rashoda za naknade za novorođenčad i nezaposlenim porodiljama, što smatra sigurnom javnom politikom za ostanak mladih podno Zlatara.

Akcenat aktivnosti od prošlogodišnjeg do ovogodišnjeg rođendana opštine stoji i na projektima iz oblasti turizma, jer je zahvaljujući sopstvenim i sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na Zlataru  od letos u funkciji multifunkcionalna balon  hala.

On dodaje da je ministarstvo uložilo 4 miliona dinara, a opština Nova Varoš izdvojila dva miliona za asfaltiranje ulice ka hali, izgradnju vodovodne mreže i postavljanje javne rasvete. Iz opštinske kase su uložena i dodatna sredstva za kanalizacionu mrežu  i nabavku neophodne opreme, jer veruju da je ovo isplativa investicija koja će na Zlatar privući novu ciljnu grupu turista.

Predsednik opštine Nova Varoš podseća da se tokom ovogodišnje građevinske sezone dosta radilo na modernizaciji putnih pravaca nabrajajući 20 na području sedam mesnih zajednica.

Zbir infrastrukturnih poslova u gradu i na području seoskih mesnih zajednica ukupno je oko 100 miliona dinara, i u najvećem obimu se finansira iz opštinske kase. Novih oko 6,2 kilometra asfalta uskoro će dobiti meštani Rutoša, Radoinje, Negbine, Akmačića, Draževića, Bistrice i Vionika.

Krajem maja potpisan je ugovor sa Evropskom komisijom, koji je namenjen za izgradnju tržnog centra na Branoševcu u uznosu od 385 000 evra.

zidine-sportskog-centra-na-branosevcu-172714_4990

 

Kada se neposredno uz magistralni put na zidinama Sportskog centra započetog sa izgradnjom pre više od četiri decenije izgradi zatvoreni tržni centar površine oko 3 000 metara kvadratnih poslodavci koji iznajme lokale biće u obavezi da uposle određen broj nezaposlenih lica, navodi Vasiljević.

 

Kao ključne probleme koji su na različite načine prevaziđeni u opštini Nova Varoš u prethodnih godinu dana, on ističe političke turbulencije za šta veruje da je kompromis nađen u interesu sugrađana. Opštinsko rukovodstvo smatra predsednik iznašlo je sredsta za ulaganja pored komunalne infrastrukture, i u privredu, poljoprivredu i turizam, a značajna sredstva opredeljena su i za socijalnu politiku.

Prvi čovek opštine Nova Varoš koja poslednjih decenija beleži znatan odliv kako mladih tako i radno sposobnog stanovništva u najproduktivnijim godinama života, kao mehanizme koji treba da poprave prethodno stanje prepoznaje, ulaganja domaćih i stranih investitora, dodatna ulaganja u privredu, poljoprivredu i turizam kao strateške grane u ovoj opštini. Subvencije za samozapošljavanje i lokalni podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje dodatno mogu da ohrabre sve preduzimljive sa područja Nove Varoši da  ostaju na imanjima koja su nasledili od predaka i da rade za sebe, kaže Vasiljević.

On tvrdi da opština i država čine sve da se pronađe strani investitor zainteresovan da preuzme RH centar Zlatar. Ukoliko se pojavi kupac država će pronaći model i pomoći da se  RH Centar vrati u funkciju vazdušne banje. Pokretanjem ovog objekta na Zlataru bi se povećao broj ležaja odnosno broj noćenja što bi samim tim otvorilo nova radna mesta u čitavoj opštini Nova Varoš, siguran je Radosav Vasiljević.

Uz čestitke svim sugrađanima povodom 1. novembra Dana opštine Nova Varoš do naredne proslave obećava krupne kapitalne projekte.

Optimista je nadajući se da u narednim godinama beloglavi sup, čije stanište je u kanjonu reke Uvac neće biti jedina atrakcija koja će privlačiti turiste na teritoriju Nove Varoši.