Naučni klub otvoren u Užicu

22. April 2016
Naučni klub otvoren u Užicu

Naučni klub u Užicu otvoren je kao četvrti u Srbiji uz podršku Centra za promociju nauke i lokalne samouprave. Prostor u Regionalnom centru za stručno usavršavanje prosvetnih radnika adaptiran je za potrebe kluba u kome će se učenici i nastavnici kroz radionice, eksperimente i druge metode nastave, neformalno obrazovati. Milena Vićević, v.d. direktora RCU veruje da bi upravo iz Naučnog kluba mogle da poteknu ideje za rešavanje  pojedinih Užičkih ekoloških problema kao što su zagađenje vode i vazduha.

„Gledaćemo da organizujemo različite aktivnosti sa mladima, profesorima i naučnicima kako bismo zajedničkim snagama došli do najboljeg rešenja. Ako imamo stručnjake koji mogu da prave različite studije slučaja sa decom i profesorima verujem da možemo da stignemo do konstruktivnih rešenja nekih probelma sa kojima se suočavamo“ zaključuje Vićević.

Ona je pozvala nastavnike i strukovna udruženja da se prijave na javni poziv Centra za promociju nauke, koji je danas otvoren, i konkurišu za inovativne projekte koji će biti podržani sa iznosom do 300 000 dinara.

Gradonačelnik, Tihomir Petković siguran je da je Užice kao grad inovativnih, obrazovanih i dokazanih mladih ljudi, kao i onih koji će to činiti u budućnosti zaslužilo Naučni klub. Dodaje da i lokalna strategija održivog razvoja prepoznaje nauku i obrazovanje kao ključne za razvoj grada i čitavog regiona. „U gradskoj upravi skoro svakodnevno imamo zahteve mladih Užičana koji odlaze na razna takmičenja i naučne konferencije u zemlji i svetu. Grad iz tekuće budžetske rezerve ih podržava snoseći troškove njihovih putovanja“, tvrdi Petković. Kaže da se budžetska pozicija unapred ne planira za takve namene, ali dodaje da se novac za učenike i studente uvek nađe iz tekuće budžetske rezerve. „Imali smo par mladih Užičana koji su odlazili u Ameriku i osvajali razne nagrade, ovih dana je aktuelan odlazak jedne naše sugrađanke u Portugaliju. Uspesi te dece nas raduju i daj bože da što više sredstava izdvajamo za njih“.

„Istina je da se učenici interesuju za mnoge oblasti koje kroz školsko gradivo nije zastupljeno u nastavi, kao što su astronomija, antropologija i mnoge druge. Naša krajnja ideja je da učenike ne treba da učimo šta treba da  znaju već kako da misle“rekao je Nemanja Đorđević,  direktor Centra za promociju nauke. Parafrazirajući  Ajnštajna „ako nešto ne znate da objasnite svojoj baki, onda ni vi to ne razumete“, Đorđević je istakao da će kroz Naučne klubove deca, iako žive u vremenu ekspanzije informacionih tehnologija i u našoj zemlji 80% ljudi koristi Internet, naučiti da isfiltriraju prave informacije i da će lakše shvatiti nauku.

Đorđević potvrđuje činjenice da je Srbija zemlja koja najmanje u Evropi izdvaja sredstava za nauku. „Slika o finansiranju nauke u Srbiji jeste dramatična, jer od celokupnog budžeta naše države za Ministrstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se izdvaja svega 10% sredstava. Od tih 10% isto toliko (10 procenata) se izdvaja za nauku, a jedna polovina jednog procenta za promociju nauke“ objašnjava Đorđević. Dodaje da je Centar za promociju nauke za ukupno 12 Naučnih klubova koji će do kraja juna biti otvoreni u Srbiji ukupno izdvojio pet miliona dinara.

Inače, Centar za promociju nauke je državna institucija nadležna za promociju i popularizaciju nauke koja je osnovana 2010. godine kao deo strateškog programa razvoja Srbije u kome inovativnost i povezanost predstavljaju ključne resurse. Osnivanje centra proisteklo je iz potrebe da se nauka i tehnologija približe sa ciljem da se naučna pismenost i tehnološki napredak Srbije iskoriste za  privredni razvoj naše zemlje.

Naučni klubovi koje osniva Centar za promociju nauke do sada su pokrenuti u Nišu, Leskovcu, Čačku i Užicu. Do kraja juna biće otvoreni i u Kanjiži, Kragujevcu, Smederevu, Kikindi, Novom Pazaru, Kruševcu, Knjaževcu, Nišu i Beogradu.