Nedovoljna informisanost o značaju primene kontracepcije

26. Septembar 2019
Nedovoljna informisanost o značaju primene kontracepcije

Danas je SVETSKI DAN KONTRACEPCIJE.Moto ovogodišnjeg Svetskog dana je „Kontracepcija:Tvoj život-tvoja odgovornost“,da bi se mladi podsetili na značaj odgovornosti oba partnera i ohrabrili da upotrebom savremene kontracepcije planiraju kako da zaštite sebe i partnera. Kontracepcija predstavlja sprečavanje neželjene trudnoće uz očuvanje zdravlja.Potpuno sigurna kontraceptivna metoda ne postoji,ali postoje sredstva koja pružaju visok procenat zaštite od neželjene trudnoće,čak do 99,99%.

Treba znati da od svih kontraceptivnih sredstava samo kondom štiti od polno prenosivih bolesti.Kondom i kontraceptivne pilule pružaju oko 95-99% sigurnu  zaštitu od neželjene trudnoće ukoliko se pravilno koriste.


Prema podacima UNICEF-a za Evropu,u Srbiji  20% parova koristi  neki vid kontracepcije,dok je u Engleskoj taj % 4 puta veći.Odeljenje za ekonomska i socijalna pitanja pri UN,je objavilo podatak da u Srbiji žene(15-49 god.),pet  puta ređe koriste kontraceptivnu pilulu,4 puta ređe stavljaju spiralu,ali zato 4 puta češće koriste potpuno nepouzdan metod prekinutog snošaja u odnosu na ostatak Evrope.To je pokazatelj da je u Srbiji i dalje prisutna nedovoljna informisanost i edukacija o značaju primene kontracepcije.


Veoma je zabrinjavajućipodatak da mlađi od 20 godina, u Srbiji,koji stupaju u seksualne odnose, koriste kontraceptivna sredstva u samo 5% slučajeva,iako je znatno lakše i jednostavnije koristiti savremenu kontracepciju nego kasnije rešavati posledice kao što su neželjena trudnoća,abortus ili seksualno prenosive infekcije.Kao najčešći razlog za nezaštićen polni odnos,navode to da im je u tom trenutku kontracepcija bila nedostupna, mada ima i onih koji navode da su zaboravili ili jednostavno ne vole da upotrebljavaju kontraceptive.

Iako živimo u vremenu neverovatnog tehnološkog napretka ,kada su putem interneta  i brojnih društvenih mreža sve informacije veoma dostupne,različita istraživanja i ankete nam pokazuju da mladi veoma malo znaju o svom zdravlju uopšte i o tome kako ga sačuvati,a posebno je taj nedostatak  informisanosti uočljiv u domenu reproduktivnog zdravlja.

U javnosti je ponekad prisutna bojazan da će edukacija mladih o seksualnosti i planiranju porodice primenom kontracepcije,rezultovati njihovom ranom seksualnom aktivnošću.Međutim,nedvosmisleno je utvrđeno da to nije tačno i da su mladi koji  su prošli kroz te edukacije u Savetovalištima za mlade i svojim školama,znatno kasnije počinjali sa polnim životom i da su u većoj meri koristili adekvatnu zaštitu.

Ako želite da se adekvatno i na vreme informišete o svemu što vas interesuje i na taj način sačuvate sebe i svoje zdravlje,dođite u SAVETOVALIŠTE ZA MLADE,Doma zdravlja Užice.