Nek nas igra uvek spaja

03. Avgust 2017
Nek nas igra uvek spaja

Razigrana i raspevana kola i dečja graja i ove godine, po 9-i put, okupiće preko 1000 mališana na Međunarodni dečji folklorni festival “Licidersko srce”. Predstavnici Perua, Kine, Turske, Poljske, Grčke, Bugarske, Rumunije, Makedonije, BiH – R. Srpske i Srbije, iz 25 ansambala, svoje kulturno nasleđe, lepotu igre i šarenih nošnji podeliće sa publikom u Užicu, Višegradu – Andrićgradu i naZlatiboru od 14-18. avgusta. 

Logo licidersko

“Licidersko srce” veliki je projekat koji realizuje UG “Era” Užice.Od prošle godine festival se nalazi na zvaničnoj CIOFF-ovoj listi, odnosno na listi Međunarodnog saveta organizatora festival folklore i tradicionalne kulture, a koja ujedno i uživa podršku UNESCO-a, posebno u oblasti zaštite nematerijalne kulturne baštine zapisane u UNESCO konvenciji. 

Na predhodnih osam festival svoje igre i tradiciju sa publikom u Užicu i mestima u kojima se festival održava prikazalo je preko 5 500 mališana iz 35 zemalja, sa 4 kontinenta.

Građenje prijateljstava, upoznavanje kultura i bogatstva različitosti, glavni su ciljevi  festivala, koji je u potpunosti postignut, a dečja igra, pesma i osmesi Užice čine najbogatijim gradom već devet godina zaredom.

U okviru ovogodišnjeg festival, po prvi put biće organizovan Sajam preduzetništva, zanatstva i kulture “EXPOUŽICE” sa međunarodnim učešćem. Sajam organizuje UG “Era” u saradnji sa GradomUžicem, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog ekonomskog foruma “Perspektiva”. Sajam će se održavati prva tri dana festivala, od 14-16. avgusta, na Trgu Partizana, a biće jedinstvena prilika da se prezentuje, promoviše i prodaje, i da se pod okriljem “Liciderskog srca” ostvari prvenstveno privredno-turistička saradnja Srbije i zemalja učesnica. Festival nije samo promocija folklornog nasleđa zemalja učesnica, već je svojevrsna razmena iskustava i prilika da se sklapaju nova prijateljstva, ali i da  dokaz gostoljubivosti, i promocija kulturno-istorijskih znamenitosti Užica i Zlatiborskog kraja.

 

Osim na  Trgu Partizana u Užicu koncerti će se održavati i na Kraljevom trgu na Zlatiboru i na Andrićevom trgu u Višegradu – Andrićgradu.

U okviru pratećeg programa biće upriličene:

Folklorne igraonice ( Trg Partizana Užice, Kraljev trg Zlatibor i Trg kod ćuprije u Višegradu)

Izložba narodnih nošnji zemalja učesnica (GKC Užice svih festivalskih dana)

Zumbažurka

Grnčarske radionice u Zlakusi

Seminar “Deca čuvari tradicije” RCU Užice

Posete kulturno-istorijskim lokalitetima

I ove godine u okviru festivala biće organizovana velika humanitarna akcija, “Licidersko srce deci”, u kojoj učestvuju svi posetioci koji kupe neki od festivalskih suvenira.

Nek  nas igra uvek spaja!Budimo i ove godine deo “Liciderskog srca”.