Nekad zabranjivana, danas najbolja predstava

12. Decembar 2016
Nekad zabranjivana, danas najbolja  predstava

Na 21.Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu, po odluci stručnog žirija, predstava “ODUMIRANJE MEĐEDA”, po tekstu Branka Ćopića, u režiji Nemanje Rankovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica dobila je nagradu za najbolju predstavu na festivalu.

U pet dana trajanja festivala i brojnih predstava i monodrama ova predstava je ubedljivo bila najbolja i odlukom stručnog žirija ponela najgradu za najbolju produkciju.

Publika u Istočnom Novom Sarajevu je burnim aplauzima pratila glumce i na najbolji način i ona nagradila igru glumaca iz Užica, što je još jedna potvrda kvaliteta produkcije i glumačkog izvođenja ovog dela.

Kostime za predstavu je radila Snežana Kovačević, scenografiju potpisuje Marijana Zorzić Petrović dok je muzika poverena Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom.

Inače, komedija „Odumiranje međeda“ obogaćena songovima i replikama koje šalju snažne političke poruke premijerno je izvedeno u Užicu 25. februara prošle godine povodom stogodišnjice rođenja velikog pisca.

Odumiranje međeda“ je prva komedija koju je Nemanja Ranković režirao, a koja prikazuje univerzalnu i večitu temu odnosa vlasti i pozorišta. Ćopić ga je napisao pre 58 godina, kao satiričan osvrt na mentalitet i korupciju koji opstaju u svakom vremenu dok “Međedovići” menjaju samo oblik. Govori o ljudima koji su nekad vladali i onima koji danas vladaju, a u prvi plan su stavljeni mito i korupcija.

Podsećamo, u jesen 1966. godine, Savremeno pozorište u Beogradu zvanično je saopštilo da je na repertoar stavljen Ćopićev komad “Odumiranje međeda”, komedija koja je punih osam godina provela u fioci ove pozorišne kuće. Pa ipak, i pored zvanične objave, predstava je zaustavljena – nije prošla, i skinuta je sa repertoara pre premijere, po nalogu Komunističke partije. Praizvedba je iz centra pozorišnih zbivanja “pomerena” u unutrašnjost – u Narodno pozorište u Zrenjaninu, sezone 1966/67.