Nemamo pravo na zaborav

31. Januar 2018
Nemamo pravo na zaborav

Beleg na Trgu vojvode Petra Bojovića u Novoj Varoši koji je rad akademskog slikara Borivoja Jovanovića biće podignut do 1. novembra u Novoj Varoši slavu i čast 1.200 palih junaka u ratovima 1912-1918. godine. Tender za izgradnju spomenika ratnicima 1912-1918. godine biće rapisan u petak, 2. februara, saopštio je Radosav Vasiljević, presednik Opštine i predsednik Odbora za podizanje spomenika, na godišnjoj i izbornoj Skupštini Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine.

tender-za-izgradnju-belega-ratnicima-rasp-08174552-1024x589

On je rekao da se pripremaju i ostale aktivnosti kojima će se obeležiti dva jubileja: 100-godišnjica oslobođenja Srbije u Velikom ratu i 160 godina od rođenja vojvode Petra Bojovića.

Podsećajući da se konačno realizuje inicijativa Udruženja i podiže dostojno obeležje u slavu i čast 1.200 ratnika ove opštine, koji su ostavili živote na bojištima, Vasiljević je rekao:

Nemamo pravo na zaborav! Ne smemo zaboraviti istoriju i pretke. Treba da se stidimo ako ne možemo da izgradimo spomenik junacima. Dodajući da je 20 godina posle podizanja spomenika Bojoviću, na red došla i ova obaveza i odavanje počasti ratnicima, bez kojih naš slavni zemljak ne bi bio vojvoda.

U opštinskom budžetu je obezbeđeno 1,4 milona dinara za spomenik i oduživanje duga precima realizuje se u okviru projekta uređenja Trga. Taj posao košta 48 miliona dinara, od čega će Ministarstvo privrede Srbije izdvojiti 20 miliona dinara.

Članovi Udruženja založili su da se u narednom periodu posebna pažnja pokloni kamenoj knjizi predaka i da, pored onoga što bi trebalo da bude državna i opštinska briga – članovi Udruženja daju doprinos uređenju i zaštiti grobova i groblja u kojima su sahranjeni ratnici.

Među ključnim zadacima su i napori da se podstiču i stvaraju uslovi za štampanje dela autora koji otkrivaju tragove prošlosti i svedočanstva o baštini, onih koji osvetljavaju istorijski doprinos naših zaboravljenih predaka.