Neprekidna borba za ženska prava

08. Mart 2018
Neprekidna borba za ženska prava

Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Užica u saradnji sa Ženskim centrom povodom Dana žena  organizovao je  tribinu posvećenu Sonji Drljević, feministkinji koja je borbu za ravnopravan položaj žena započela 70-tih godina prošlog veka. Istaknuto je da je ona doprinela i stvaranju ženskih organizacija u seoskim i gradskim sredinama u Užicu, ali i u opštinama Požega, Priboj, Prijepolje i Bajina Bašta.

rada guja

Rada Gujaničić iz Ženskog centra je podsetila da je 8.mart prilika da evociramo uspomene na sve žene koje su vodile različite bitke za ženska prava. Mi nastavljamo ženske borbe za radna prava, pravo glasa, pravo u borbi protiv nasilja i druga prava za koju su žene počele borbu još u prošlom veku.

Naše današnje aktivnosti su deo ženske istorije borbe za prava vezana za položaj žena.   Ženski centar Užice je za dve i po godine rada SOS telefona pokrenuo 23 parnična postupka za ostvarivanje zaštite od nasilja u porodici; pet krivičnih postupaka, osam izvršnih postupaka , podneo osam žalbi Apelacionom sudu, dva prigovora Višem sudu  i podneo 17 podnesaka institucijama, navela je Gujaničić.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Natalija Vasilić  kaže da je u Užicu usvojen Akcioni planu po kome će akcenat biti na popravljanju položaja žena koje žive u ruralnom području jer su one izuzetno diskriminisane pored starijih žena

„Slede nam izbori u mesnim zajednicama i trudićemo se da nastavimo politiku koju smo vodili na  prethodnim,a koja se odnosi na povećanje broja žena koje će biti aktivne u radu saveta mesnih zajednica. Zadovoljni smo uspehom u prethodnim sazivima mesnih zajednica, a sada je cilj da se žene dodatno podstaknu na aktivizam. Drugi zadatak je formiranje Sigurne kuće u Užicu, što je nastavak funkcionisanja SOS telefona za šta su obezbeđena sredstva i u 2018. godini “, rekla je Vasilić.

Podsećamo, podršku inicijativi Udruženih žena Zlatiborskog okruga za izgradnju sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja je potpisom pružilo 2 500 građana Zlatiborskog okruga. Sakupljeni potpisi sa pismom biće upućeni ministru Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Treba istaći da je prva proslava Dana žena u Srbiji održana 1914. godine, a da je Generalna skupština UN 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.