Nikola Maksimović: JP „Užice razvoj“ beleži uspešnu 2020.godinu

Autor: Slavica Panić
01. Januar 2021
Nikola Maksimović: JP „Užice razvoj“ beleži uspešnu 2020.godinu

Kraj građevinske sezone kao i Dan JP „Užice Razvoj“, koji se tradicionalno obeležavao u decembru, ove godine je protekao u drugačijim uslovima, bez okupljanja zvaničnika i saradnika. Ono što je važnije, kako kaže direktor ovog preduzeća, jeste da je bilans pozitivan i da je poslovna godina uspešno okončana. Koronavirus jeste otežavao kontinuitet ali nije zaustavio planirane aktivnosti i realizaciju predviđenih radova.

Kakva je bila 2020.godina u smislu realizacije građevinskih projekata u Užicu?

„Trudili smo se da u toku 2020-te završimo započete projekte ali i da se pripremimo za nove investicije i projekte koje ćemo realizovati u ovoj godini. Među najznačajnijim završenim kapitalnim projektima, izdvajam Studentski centar u krugu kasarne, namenjen za smeštaj studenata, koji se nažalost  trenutno koristi kao kovid bolnica. Uloženo je oko 50 miliona dinara a površina je oko 1.600 kvadrata, 150 ležajeva smeštajnog kapaciteta. Na istom prostoru je otvoren i Startap centar, za čiju realizaciju smo dobili 46 miliona dinara. Brzo je zaživeo i u samom startu imao više od 40 korisnika. Tu su i dva sportska objekta, hala u Krčagovu, koja je započeta još 2010-te, za koju je Ministarstvo sporta izdvojilo oko 606 hiljada evra a grad je predvideo 20 miliona dinara za opremanje i fiskulturna sala u Sevojnu, finansirana od Ministarstva prosvete sa 475 hiljada evra“.

Šta je urađeno vezano na putnoj infrastrukturi?

„Ove godine smo, na osnovu projekta EU-PRO, kompletno završili asfaltiranje Karađorđeve ulice u dužini od 1.200 metara. Ovim projektom smo kompletno završili realizaciju rešavanja problema kišne kanalizacije u tri ulice: Miloša Obrenovića, Heroja Jerkovića i Karađorđevoj. Urađeno je oko tri kilometra kišne kanalizacije, u Karađorđevoj je urađena kompletna zamena azbestnih cevi, postavljeno oko 90 metara rešetki, 60 bubanj slivnika  i tako završeni radovi u Krčagovu. Završeni su radovideli na 600 metara ulice Ive Andrića u Turici a plan je da se u ovom delu grada, kao i u Krčagovu, uradi kompletna rekonstrukcija. U Turici je izvršeno i asfaltiranje ulice Dušana Popovića  a jedan od većih projekata u ovom delu grada jeste fekalni kolektor, čime će biti rešen višegodišnji problem, ne samo tog dela već i grada Užica. Završava se glavni kolektor dužine 1.200 metara a tokom sledeće godine očekuje se izrada prepumpne stanice, izrada sekundarne mreže i konačno priključenje sugrađana na fekalnu kanalizaciju“.

Pored gradske, šta je urađeno na putnoj infrastrukturi u seoskim mesnim zajednicama?

„Na osnovu odluka Saveta mesnih zajednica ove godine smo uradili oko 35km seoskih puteva. Kao i do sada grad je investirao sa 67% sredstava a građani sa 33%. To je prosečno od 1.500 do 2.000 metara, zavisno od odluka saveta i potreba građana. Generalno smo se trudili da većini građana izađemo u susret, onoliko koliko su nam sredstva predviđena budžetom dozvoljavala. Plan je da u idućoj godini nastavimo istim intenzitetom i očekujemo još toliko kilometara seoskih puteva.“

Radilo se i na ambijentalnom uređanju grada?

„Tu smo bili nadzor. Završeni su radovi na uređenju Vlajkovog platoa i kompletna rekonstrukcija platoa oko česme u Malom parku. Završena je i rekonstrukcija platoa ispred zgrada Narodnog muzeja Užice. Trudili smo se i da uži centar grada uredimo, u smisli objekata, javnih površina i pešačke komunikacije. Ovoreno je i dečje igralište na Megdanu, teren sa veštačkom travom u Velikom parku. Nadzor smo vršili nad 18 objekata koji su ili završeni ili se završavaju“.

„Šta je ono što izdvajate među planovima za 2021.godinu?

„Pripremamo dokumentaciju i projekte. Očekuje nas završetak rekonstrukcije i konverzacije Starog grada gde su radovi započeti 2019-te, kao i izrada projektne dokumentacije za most Vidikovac-Stari Grad, za šta očekujemo podršku nadležnih ministarstava. Radićemo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju Zdravstvenog centra i rekonstrukciju škola u centru grada: Kralja Petra, Nade Matić i oš Dušan Jerković. Predviđena je rekonstrukcija i Saobraćajne a i Muzičke škole.

Očekujemo i realizaciju kružnog toka kod Narodnog muzeja, kompletna dokumentacija je već spremna. Radićemo i rekonstukciju glavne ulice ali i Jug Bogdanove, Zlatiborske, Ive Andrića, sve zavisi i od sredstava koja očekujemo od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“.

Kako će u 2021-oj izgledati Gradska plaža u Užicu?

„U planu je rekonstrukcija malog bazena na plaži, projekat se završava i očekujemo da konačno naše sugrađane vratimo na plažu. Izvršićemo kompletnu rekonstrukciju školjke malog bazena koja je šuplja, uradićemo popločavanje, tribine, vodene atrakcije. Napajanje bazena će se prebaciti na gradsku vodovodnu mrežu i nadam se da će to biti izuzetno kvalitetan deo plaže, pre svega za naše najmlađe sugrađane“.