Niža zaposlenost žena u odnosu na muškarce u našoj zemlji

15. Novembar 2021
Niža zaposlenost žena u odnosu na muškarce u našoj zemlji

Žene u Srbiji čine nešto više od polovine radno sposobnog stanovništva, ali je za gotovo 15 procenata niža zaposlenost u populaciji žena, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na onlajn konferenciji „Žene u sindikatima u Srbiji“, koju su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i udruženje „FemPlatz“.

Kisić Tepavčević je naglasila da je zato, kada su u pitanju tržište rada i mere aktivne politike zapošljavanja, u različitim strategijama i akcionim planovima poslednjih godina akcenat stavljen upravo na žene.

„Prema evidencijama Nacionalne službe za zapošljavanje, u ovom momentu je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno nešto više od 65.000 lica, od kojih je gotovo 36.000 žena. Tu je napravljen pomak, jer vidimo da je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno 55 odsto žena“, navela je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević je dodala da ima još nepovoljnih indikatora kada je u pitanju položaj žena i da je jedan od njih njihov nepovoljniji položaj kada je u pitanju plaćenost na određenim poslovima.

„Diskriminacija kada je u pitanju polna pripadnost postoji čak i za istu vrstu delatnosti i to su stvari o kojima moramo stalno da pričamo“, ukazala je Kisić Tepavčević.

Govoreći o položaju žena u sindikatima, Kisić Tepavčević je navela da je položaj žena u tim organizacijama veoma značajan, imajući u vidu da žene, zbog boljih pregovaračkih sposobnosti i dubljeg sagledavanja slike, često umeju da budu ključna komponenta u postizanju odgovarajućih dogovora i sporazuma.

Kako je dodala, sindikalna organizovanost žena ide uzlaznom putanjom u našoj zemlji, a dokaz za to je da su mnoge žene na najvišim i rukovodećim položajima u brojnim sindikalnim organizacijama.

Prof. dr Kisić Tepavčević je istakla da je biti žena velika privilegija i da tako sve žene treba da se osećaju, da su žene svojim znanjem, iskustvom, solidarnošću, marljivošću, obrazovanjem, pokazale šta su i koliko značajnu ulogu imaju, a na žene koje su deo sindikalne borbe je apelovala da budu oštre u zaštiti svojih koleginica, posebno kada primete da im poslodavac uskraćuje njihova prava i posebno kada su u pitanju buduće majke.