Nova Varoš instalirala javni budžetski portal

27. Jun 2018
Nova Varoš instalirala javni budžetski portal

Javni budžetski portal, preko kojeg odbornici mogu da prate pripremu i mesečno izvršenje budžeta, na području Zlatiborskog okruga prvo je instaliran u opštini Nova Varoš. Stalna konferencija gradova i opština pomogla je da se javni budžetski portal uvede i u još devet lokalnih samouprava u Srbiji i to u Beloj Palanci, Blacu, Ljuboviji, Kruševcu, Pirotu, Raški, Subotici, Velikom Gradištu i Zrenjaninu, izjavio je generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đordje Staničić.

odbornici-so-nova-varos-48515125

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je na završnoj konferenciji Projekta “Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama – uvođenje JBP u lokalne samouprave”, da su česti nesporazumi kada nema informacija o upravljanju javnim sredstvima.

Savetnik u ambasadi Švedske Ola Anderson rekao je da je projekat pomogao jačanju odgovornosti u javnim finansijama na lokalnom nivou. “Podržali smo projekat sa 12 miliona evra, a od 2001. godine Švedska je realizujući više raznih projekata donirala Srbiji 200 miliona evra”, rekao je Anderson.

“Mehanizam odgovornosti uvođenjem JBP”, prema njegovim rečima, podrazumeva vladavinu prava o čemu se često govori u procesu pridruživanja Srbije EU.

Anderson je ocenio da će JBP povećati transparentnost upravljanja javnim sredstvima i unaprediti borbu protiv korupcije, a na taj način popraviti i kvalitet života građana.

Inače,preko apllikacije odbornici mogu da prate izveštaje o prihodima i rashodima, učestvuju u kreiranju budžeta, daju primedbe i sugestije.

Projekat je realizovao SKGO uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), donacije Švedske, a partrneri su i Državna revizorska institucija, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Pravosudna akademija.