U iščekivanju novca napravljeni prioriteti

Autor: Biljana Kuzmanović
20. Jun 2019
U iščekivanju novca napravljeni prioriteti

Pre dva dana održana je prezentacija predstudije izvodljivosti za izgradnju regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje će se graditi na području opštine Požega. Pokazalo se da je isplativo da se otpadne vode iz Užica, Arilja i Požege prikupljaju na toj lokaciji, a ideja će biti predočena Ministartsvu za evropske integracije, Ministarstvu poljoprivrede i institucijama evropske unije, istakao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica. Ivanjica i Kosjerić kao sastavni delovi celokupnog projekta posebno će na svojim teritorijama raditi postrojenja, dodao je on. Predračunska vrednost celokupnog projekta je oko 70 miliona evra. Rečeno nam je da je realno da se od Ministrstva za evropske integracije dođe do 50% sredstava, država odnosno nadležna ministarstva bi učestvovala sa 40%, dok bi ostatak bio obezbeđen iz kredita 5%, a finansijsku konstruckiju zaokružile bi lokalne samouprave, izneo je Petković.

 

Kao sledeći korak on je najavio sastanak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave najavljujući pokretanje  aktivnosti izrade konačne studije, projektne dokumentacije i dalju realizaciju celokupnog projekta.

Prvi čovek Užica najavio je i da bi uskoro trebalo da budu rešeni problemi dotrajalih vodovodnih i kanalizacionih cevi u visokoj zoni grada i u Sevojnu, sredstvima koja se očekuju sa računa Kancelarije za javna ulaganja. Oni više meseci očekuju da se reše odnosi između Vlade Srbije i kreditora (mislim da je Evropska investiciona banka u pitanju), a mi smo u prvom redu gradova koji će dobiti novac, tvrdi Petković. On je dodao da je na jučerašnjem sastanku u  Kancelariji za javna ulaganja nagovešteno da će  grad i u narednoj godini moći da računa na bespovratna sredstva za zamenu fekalne mreže.

Petković je rekao i da se gradsko rukoodstvo krajem prošle godine odlučilo za prioritete kada je rekonstrukcija fekalne mreže u pitanju, navodeći da se radi o području Turice, Bele zemlje gde će se graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u sklopu industrijske zone u šta će biti uključeno i oko 800 domaćinstava, a među prioritetima je Sevojničko polje.

Poseban akcenat gradonačelnik je stavio na rešavanje problema po ovom osnovu u Turici, zbog kako je naveo “pojačanih aktivnosti pojedinih političkih organizacija i sve prisutnijih komentara građana Užica na društvenim mrežama prethodnih dana”.

U Turici se moraju razdvojiti kišna i fekalna kanalizacija, objasnio je gradonačelnik dodajući da  je za kišnu kanalizaciju nephodno oko tri miliona evra, za feklanu oko 500 hiljada evra i oko milion evra za fekalnu kanalizaciju koja ide Volujačkim potokom, a koja je ključni zagađivač vode na plaži. Postojeći kolektor retko je zagađivač, sem u situacijama kada su velike padavine i dođe do mešanja kišne i fekalne kanalizacije. To je ukupno oko pet miliona evra, a ne oko 200 hiljada evra koliko se procenjuje na društvenim mrežama, rekao je Petković.

On tvrdi da će radovima na kišnoj kanalizaciji u ulicama Ive Andrića, Radničkog bataljona, Dušana Popoviča i Stanoja Glavaša ove godine početi rešavanje fekalnih problema u ovom delu grada.

Dva miliona evra iz Kancelarije za javna ulaganja koja bi u Užice trebalo da stignu tokom ove godine, JKP Vodovod čeka sa spremljenom dokumentacijom i građevinskim dozvolama potvrdio je za naš portal Milan Nikolić, izvršni direktor za tehničke poslove u ovom preduzeću. On je dodao da će od priliva sredstava zavisi da li će se u ovoj ili narednoj godini ući u realizaciju projekata za koje se prvobitno moraju raspisati tenderi, pa izabrati izvođači.

Nikolić je objasnio da bi od dobijenog novca trebalo da se polietilenskim zameni deo azbestnog cevovoda u visinskoj zoni grada koji je prethodnih godina u zimskim mesecima više puta ostavljao bez vode značajan deo stanovnika Užica. Inače, u  takozvanoj visinskoj zoni ukupno je 4,7 kilometara azbestnih cevi pa će se taj posao raditi po fazama, jer i praktično između rezervoara postoje tri deonice. Pored toga novac bi bio iskorišćen i za rekonstrukciju dva kilometra i 300 metara čeličnog cevovoda u ulici Heroja Dejovića u Sevojnu koji je po Nikolićevim rečima i bukvalno šupalj što stvara ogromne gubitke. Treći posao koji bi se sa finansirao iz sredstava Kancerije za javna ulaganja odnosi se na projekat upravljanja vodovodnim sistemom, odnosno njegovu dodatnu automatizaciju.

Treba istaći da celokupno gradsko područje Užica bez priključaka ima 400 kilometara vodovodne mreže i 109 kilometara kanalizacione. Deo vodovodnih preciznije oko 50 kilometara je azbestnih cevi, koje se godinama unazad sezonski menjaju u dužini između pet i šest kilometara.

Podsećamo da prema stavu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), azbest u vodovodnim cevima nema bitnog uticaja na zdravlje ljudi, pa zbog toga nisu ni postavljene norme za koncentraciju azbesta u pijaćoj vodi, niti se te vrednosti istražuju.

Ipak, od 2005. godine azbest je kao kancerogeni materijal zabranjen u Evropskoj uniji, ali je, ipak, u svetu 2007. godine potrošeno dva miliona tona. Najviše od toga u Kini – 30%, zatim u Rusiji, Kazahstanu i Brazilu. Prema statistici, 125 miliona ljudi u svetu izloženo je delovanju azbesta, a godišnje 100.000 umre od posledica dejstva ove supstance.

Prema studiji iz 2011. godine, kada je u Srbiji azbest zabranjen, od 30 do 70% vodovodnih cevi bilo je od ovog materijala.