Nove tehnologije leče dotrajale cevi

07. Mart 2017
Nove tehnologije leče dotrajale cevi

Za dugoročno rešavanje problema cevovoda zbog koga su meštani visoke zone Užica prošle godine  čak pet puta po nekoliko dana bili bez vode, u tekućoj godini planirano je  30 miliona dinara sopstvenih sredstava nadležnog komunalnog preduzeća, najavio je Nemanja Nešić,pomoćnik gradonačelnika, dodajući da bi radovi trebalo da počnu tokom ove godine.  

Predstavnici nemačke kompanije Ludwig Pfeiffer pre mesec i po dana prošli su i sagledali situaciju duž cele trase koja se proteže od Cerovića brda do Kapetanovine, kaže Duško Ljujić, direktor JKP „Vodovod“. On smatra da bi se beziskopnom tehnologijom koju pomenuta nemačka kompanija radi u Evropi i svetu problem rešio za kako je naveo narednih 50 godina.

Prezentaciju za rešavanje užičkog problema sa pucanjem dotrajalih cevi na magistralnom cevovodu nedavno je održala firma „Ind-eko“ iz Rijeke, ali se po rečima Ljujića njihov predlog svodi na smanjenje prečnika cevi, što bi smatra on uticalo na duže punjenje rezervoara. Ljujić je istakao da će na odabir krajnjeg izvođača radova uticati kvalitet rešenja, cena i vreme potrebno za sanaciju.

Živadin Lukić, inženjer u Ludwig Pfeiffer kompaniji kaže da situacija na užičkom terenu nije lako rešiva jer je najveći deo trase u dužini od četiri kilometra i 700 metara koja se proteže od Fabrike vode na Cerovića brdu do   Kapetanovine na teško pristupačnom terenu.  Ono što daje prednost ovim tehnologijama a karakteristično je u Užicu je da je prostor za manipulaciju standardnih građevinskih mašina mali, a zbog strmih ulica i nelegalno izgrađenih objekata na trasi cevovoda klasičan iskop gotovo je nemoguć, precizira Lukić.

Zbog dužine cevovoda radovi na terenu fazno bi se izvodili i mogli bi da bude gotovi za osam meseci. U Užicu bi bila primenjena beziskopna metoda „burstlining“, odnosno razvijanje cevi koja se ne karakteriše kao metoda sanacije, već kao tehnika polaganja cevi. Stara cev se uništava, preostali fragmenti se utiskuju u okolno zemljište, a nova cev se uvodi u kanal koji je tako napravljen.

Ova savremena tehnologija primenjuje se u mnogim zemljama u Evropi i svetu. Izvodljiva je kod svih vrsta cevi,  a jedina razlika je u noži koji bi sekao postojeće cevi.

Ovom metodom u Srbiji su rađene kratke sanacije cevovoda u Nišu i Obrenovcu, naglasio je Lukić, ne precizirajući kolika bi bila vrednost radova u Užicu.